NJIH SE MINISTRICA JAKO PLAŠI! Evo koga i zašto ‘umiruje’ stavljanjem branitelja na ravnateljska mjesta

Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, nemaju prigovor na odluku ministrice Blaženke Divjak o prednosti zapošljavanja nezaposlenih branitelja na mjestu ravnatelja u školama i učeničkim domovima.

I jasno je da nemaju, jer ministrica uistinu samo provodi ono što je propisano zakonom o hrvatskim braniteljima, a to je i sama objasnila:

“Uputa školama je dana temeljem tumačenja Ministarstva hrvatskih branitelja i ne predstavlja moju odluku, već samo pojašnjava postupak koji je propisan Zakonom o braniteljima koji u sebi sadrži jasno napisane kazne za postupanje mimo Zakona”, rekla je Divjak.

Unatoč objašnjenju ministrice Divjak, veliki dio javnosti ogorčen je i ovu odluku uspoređuje s odlukama iz „onog sistema”. Kako bilo da bilo, odluka je donesena, a možda najzanimljivije pitanje jest: Zašto je ministrica Divjak požurila s realizacijom ovog friškog zakona koji se, zapravo, ne tiče samo obrazovnog resora?

Istina je da Blaženka Divjak već dugi niz mjeseci trpi određeni pritisak hrvatskih branitelja koji su joj se nebrojeno puta obratili tražeći odgovor na pitanje, kako će i na koji način u kurikulumu biti prikazan Domovinski rat. Konkretno, uredništvo Braniteljskog portala koje sačinjavaju ratni zapovjednici, javni upit ministrici uputilo je u nekoliko navrata:

Ratni zapovjednici već godinu dana traže očitovanje

„Naime, Braniteljski portal već godinu dana u više navrata uljudno je pisanim putem tražio od ministrice Divjak da se javno očituje o sadržaja kurikula iz Hrvatskog jezika i iz povijesti, poglavito iz obrambenog Domovinskog rata. Podnijet ćemo Ustavnu tužbu jer je ministrica Divjak tek sad probudila marginalce koji su joj stvorili demokratsku državu čije ona demokratske odrednice krši. A tek će ubuduće vidjeti sa kim je imala posla te što su sve marginalci (demokratskim putem!) u stanju uraditi da se spase hrvatski nacionalni interesi”, poručeno je s Braniteljskog portala prije tri mjeseca.

Osim hrvatskih branitelja, radom ministrice Divjak bili su nezadovoljni i iz Udruge Vigilare. Oni su zatražili od premijera njezinu smjenu, jer je pokazala “nevoljkost ili nekompetentnost da se ozbiljno pozabavi promoviranjem pedofilije, homoseksualnosti i rodne ideologije u hrvatskim školama”.

Potez ministrice Blaženke Divjak kojim, po svemu sudeći, podilazi braniteljskoj populaciji, i sami hrvatski branitelji tumače kao pokušaj spašavanja same sebe:

“Ovo je samo trenutni kompromis”, kratko je komentirao jedan od potpisnika s Braniteljskog portala koji ne vjeruje da je ministrica ovako postupila zbog želje za provođenjem zakona već smatra kako je taj zakon iskoristila za čuvanje ministarskog stolca.

Sve po zakonu

Unatoč svemu, ministrica Divjak nije učinila ništa zbog čega bi se na nju trebalo ljutiti. To je potvrdio ministar branitelja Tomo Medved riječima kako “nema ništa sporno u Odluci o izboru i imenovanju ravnatelja u školskom sustavu po kojoj prednost u zapošljavanju imaju hrvatski branitelji” objasnivši da je odluka usklađena sa Zakonom o hrvatskim braniteljima. Ministrica je u odluci citirala odredbe Zakona o hrvatskim braniteljima koji je prošao javnu raspravu i dva čitanja u Hrvatskom saboru. Izmjena u odnosu na bivši zakon je utoliko što je ovdje omogućeno pravo prvenstva i na rukovodeća mjesta. Zakon svakako treba promatrati u cijelosti”, rekao je Medved.

 

Autor: Snježana Vučković
Vidi još:  NOVI SKANDAL: Ministrice Divjak, evo kako vaši zaposlenici rasipaju milijune kuna!
Izvor :

dnevno

Komentari

comments