NOVA TEORIJA O GRADITELJIMA STONEHENGEA Je li u pitanju astroarheološka nekropola?

Jedna od najpoznatijih svjetskih monolitnih formacija desetljećima na svaku novootkrivenu činjenicu donosi dvije nove nepoznanice.

Slična priča je vezana iz otkriće groblja čiji su temelji inkorporirani u formaciju, a novi znanstveni rad potvrđuje da preminuli dolaze iz područja poput Walesa ili sa zapada Britanije.

Kosturi iz svih dijelova Britanije

Oxfordsko sveučilište analiziralo je ostatke 25 ljudi iz neolitika i njihov genetski materijal specifičan je za Wiltshire, Stonehenge, jugozapadni Wales i zapadnu Britaniju. Kako iz istog područja dolazi i monolitno kamenje, znanstvenici na čelu s dr. Christopheom Snoeckom smatraju kako enigma ostaje jedino na načinu transporta stijena na udaljenosti veće od 200 kilometara. Naravno, sličan problem je i kod brojnih teorija za samu namjenu ovog lokaliteta. Ono što je sigurno je da je riječ o kamenom prstenu koji se nalazi u Wiltshireu na oko 3 kilometra udaljenosti od Amesburyja. Svaki monolit visine je oko četiri, širine oko dva metra, a prosječne težine od oko 25 tona. Položeni su u pravilnu formaciju čije su značajke i dan danas predmet brojnih interpretacija, bez jasno definiranog ili unificiranog teoretskog okvira.

Prilično je širok i vremenski kontekst u koji se Stonehenge postavlja. On seže od 7500 do 4500 godina od prve faze njegove izgradnje. Ono što bi trebalo biti sigurno su faze njegove izgradnje i rekonstrukcije. Naime, već je prije 10.000 godina postojalo ritualno postolje koje nedvojbeno dokazuje kako je upravo ova lokacija bila od najviše važnosti čitavom nizu kultura koje su samo nadograđivale prvotnu ideju. Od faze I do faze 3 V znanstvenici navode da je proteklo oko 1500 godina, sa sedam pripadajućih faza koje su izvornu ideju razvojem kapaciteta, tehnologije i astronomije sofisticirali do oblika i konstelacija koje vidimo i danas. Zbog silnih intervencija teško je dokučiti je li ‘lajtmotiv’ početnih graditelja i završnih obrađivača bio identičan – disciplina vjerojatno jest, no reprezentacija moguće i nije.

Vidi još:  Biblijsko proročanstvo se ostvarilo: Sudnji dan će se dogoditi do kraja godine!

Stotine teza, teorija i interpretacija

Nedostatak pisanih tragova njegovih ‘inženjera’ otvorio je jednu od najvećih znanstvenih debata u povijesti. Kombinacije mitova, teorija zavjere i interpretacija kroz vrijeme su Stonehenge definirale i kao postrojenje za liječenje, i kao poligon za ritualnu magiju, i kao astroarheološki spomenik, i kao ‘crkvu’ za štovanje zimskog solsticija, i kao nasumično porazbacano kamenje inferiornih primitivaca. Nepostojanje konkretnih dokaza oko tehnike obrade, prijenosa i postavljanja kamenja isto tako nije pretjerano pomoglo. Popularna teorija ona je Društva antikviteta u Londonu – znanstvena ekipa smatra da je riječ o mjestu nalik Lourdesu, multifunkcionalna lokacija za spiritualne namjene – od iscjeljivanja, plesa, obreda do groblja i štovanja duhova predaka. Mike Parker Pearson sa Sveučilišta Sheffield pak vjeruje kako je u pitanju nekropola u kojoj su duše pokojnika ‘usmjeravane’ ka sazviježđima.

Zanimljivo istraživanje dolazi i s Kraljevskog koledža za umjetnost u Londonu – tamo su ispitivali akustičke mogućnosti lokaliteta i došli do zaključka da je kamenje korišteno poradi vibracija, bilo u svrhu liječenja ili komunikacije na veće udaljenosti. Ovo najnovije otkriće zapravo ne daje pretjerane nove tragove. Čak i ako su kosturi dokaz da pokopani dolaze iz različitih dijelova Britanije, to ništa ne govori o njihovoj ulozi oko Stonehengea. Dapače, samo otvara novi prostor za razne špekulacije i teorije. Mnogi se pitaju logično pitanje – kako je lokacija uopće izdržala tolike povijesne prevrate, nestabilnosti i želje za destrukcijom ranijih kultura? Čak i tu postoje teorije da je kamenje zapravo naslagano tek nedavno. Iako bi utjecaj na povijesnu literaturu koja ga spominje bilo teško u toj mjeri falsificirati, pitanje uvijek ostaje. A čim je enigma u pitanju, tu je i Stonehenge…

Vidi još:  Bivši KGB-ovac šokirao: ‘Istraživali smo izvanzemaljce iz drevnog Egipta!’

Izvor :

dnevno

Komentari

comments