O njegovim radnicima priča cijela Hrvatska: Tko je samozatajni vlasnik Plodina?

19.08.2015., Kukuljanovo - Trgovacki centar Plodine u industrijskoj zoni Kukuljanovo-Bakar. Plodine d.d. osnovane su kao drustvo s ogranicenom odgovornoscu 18. studenog 1993. godine sa sjedistem i upravom u Rijeci. S ukupno 74 prodajna centra pod zajednickim nazivom PLODINE HRVATSKI LANAC SUPERMARKETA u svim vecim gradovima Hrvatske, Plodine nastavljaju sa strateskim planom razvoja. Strategija razvoja i sirenja i izvan granica Hrvatske u iducih nekoliko godina rezultirat ce brojkom od ukupno 100 supermarketa. Plodine bi na taj nacin zauzele vaznu poziciju na hrvatskom trzistu ali i izvan granica. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Nakon što je naš portal prije nekoliko dana objavio priču radnika slavonskih Plodina, o tome kako se moraju odlučiti na kojim će jadranskim destinacijama, a na kojima je smješten ovaj trgovački lanac odraditi tri tjedna sezonskog posla, javnost ne prestaje prepričavati ovo ne odveć ugodno iskustvo. No, da se malo koga dotiču priče radnike koje kada je o Plodinama riječ nisu prva neugodna iskustva svjedoči nedavna najava vlasnika ovog trgovačkog lanca Mile Ćurkovića koji je prije nekoliko tjedana poručio da želi kupiti Konzum, što je zapravo prvi javno objavljen plan za preuzimanje Agrokorova trgovačkog lanca.

”Vjerujem da ćemo za preuzimanje Konzuma biti najspremniji”, poručio je Ćurković svjestan potencijalne konkurencije u ovom slučaju. Svoje je planove ovaj poduzetnik koji u javnom prostoru rijetko istupa objasnio u razgovoru za Novi list. A da ambicija itekako ima svjedoči upravo njegova poslovna biografija, naime, Plodine je osnovao 1993.godine, a danas su one jedan od tri najveća igrača na domaćem tržištu maloprodaje koje je izrazito kompetitivno.

Inače, Ćurković je rođen u Benkovcu, gdje je karijeru počeo kao profesor informatike u srednjoj školi, a po struci je pak diplomirani ekonomist. Nakon rada u školi zapošljava se kao informatičar u zadarskoj tvrtki Plodine. Nedugo potom postaje šef riječke podružnice tvrtke, koja se zatim našla u problemima. On onda u zakup uzima riječko skladište koje naknadno kupuje i otvara svoj prvi diskont.

Rapidan uspon odvio se 2001.godine, kada mu Hypo banka daje prvi kredit. Danas njegovo trgovačko carstvo broji 84 supermarketa, a prošle godine poslovao je s prometom od 4,4 milijarde kuna, što je skoro deset posto rasta u odnosu na godinu ranije. Dobit mu je pak porasla na 110,5 milijuna kuna, a ove godine očekuje se i rast prihoda do šest posto dok će zarada biti na razini lanjske godine.

Plodine su ujedno prilično zadužena kompanija. Koncem 2017.godine ukupni kapital iznosio je oko 600 milijuna kuna, a kratkoročne i dugoročne obveze iznosile su preko dvije milijarde kuna od čega se najveći dio odnosi na kredite te obaveze prema dobavljačima. Predsjednik Nadzornog odbora Plodina Ćurkovićev je sin Luka, dok u tročlanoj upravi sjede Đozi Heberling i Mirjana Palada Kmetović.


Kako je sam u jednom od svojih javnih nastupa kazao, u Plodinama nitko nije postao rukovoditelj, a da nije počeo karijeru graditi kao pripravnik, a u ovom trgovačkom lancu danas posluje oko 3000 zaposlenih. Ono što je također zanimljivo jest da su ljudi kojima je okružen uglavnom porijeklom iz njegova rodnog Benkovca, a na rukovodećim pozicijama u tvrtki prevladavaju žene.

Ujedno, on ne spada u one poduzetnike o čijoj se imovini u javnom prostoru uvelike raspravljalo zna se tek da vozi Mercedesa S klase, te da nema osobnog vozača pa ni poroka, o politici stajališta nikada nije iznosio, a ono što se znade o njegovom privatnom životu jest tek crtica da mu je hobi ribolov.

Autor:Iva Međugorac
688080cookie-checkO njegovim radnicima priča cijela Hrvatska: Tko je samozatajni vlasnik Plodina?
Izvor :

dnevno

Komentari

comments