Obamin zapanjujući povijesni govor u Ujedinjenim narodima: ‘Izrael mora napustiti palestinsku zemlju’

Američki predsjednik Barack Obama održao je povijesni govor u UN-u u utorak, rekavši da Izrael mora napustiti palestinsku zemlju

Američki predsjednik Barack Obama u obraćanju Općoj skupštini UN-a, rekao je da su Izraelci i Palestinci koristi ako Izrael priznat da se ne može trajno zauzeti palestinsku zemlju, a ako Palestinci odbacuju provokaciju i priznati legitimnost Izraela.

“Sigurno Izraelci i Palestinci bilo bolje da su Palestinci odbili provokaciju i priznati legitimnost Izraela, a ako će Izrael priznati da on ne može zadržati trajno okupirani palestinski teritorij. Mi svi moramo biti bolji”, rekao je Obama.

“To je paradoks koji definira svijet danas”, rekao je Obama. “Moramo ići naprijed, a ne unatrag.”

 

Oštre riječi koje je opisao podršku Rusije da sirijskom režimu, trenutak je prekinuo primirje u Siriji, kao i pad Rusije u Ukrajinu.

U UN-u, gdje je razgovarao u posljednje vrijeme u predsjedničkoj roku, Obama je rekao da je “Rusija pokušava prisiliti da povrate izgubljenu slavu” preko vojnog uplitanja u Siriji i Ukrajini.

“U svijetu koji je ostavio iza sebe u vrijeme careva, vidimo Rusija pokušava vratiti slavu vlasti”, rekao je Obama u obraćanju Općoj skupštini UN-a, prenosi Hina.

“U Siriji neće biti vojna pobjeda”

On nije izravno spomenuo ruski predsjednik Vladimir Putin, niti bilo koji drugi svjetski državnici koji pokušavaju zadržati na vlasti, bio je stalni politički kazne u svojoj zemlji, ili stvaranjem sukoba u inozemstvu.

U slučaju Sirije, Obama je pozvao na nastavak diplomatskih napora, unatoč preprekama, zaključivši da nema “vojno” rješenje sukoba. U Siriji, gdje je građanski rat je odnio živote više od 300.000 ljudi, Obama je rekao da je “nema konačne vojne pobjede” i da svijet mora nastaviti “težak posao diplomacije i humanitarne pomoći.”

Vidi još:  RUSI OPTUŽILI AMERIKANCE DA SU NAPALI NJIHOVU VOJNU BAZU: Amerika izvršila napad dronovima kojima je upravljao špijunski avion... 'Ovo je alarmantno!'

“U Siriji, gdje je, na kraju, neće biti ni vojna pobjeda, mi ćemo morati nastaviti težak diplomatski rad, koji ima za cilj okončati nasilje i dostaviti pomoć onima u potrebi”, rekao je u vrijeme kada je krhko primirje na terenu srušila. Poput onog u Libiji, zar ne?

Predsjednik SAD je također pozvao svijet da učini više za izbjeglice.

“Mi moramo učiniti više i da otvore svoja srca za izbjeglice, koji su očajnički traže dom”, rekao je i pozvao zemlju da pomogne, posebno bogatim zemljama, oni koji nose najveći teret izbjeglica.

Obama pozvao na globalnu integraciju i osudio želja izolacionista, koji žele izgraditi zidove.

“Danas, zemlja je okružen zidinama biti svoj vlastiti zatvor”, rekao je on, dodajući da je država umjesto da trebaju surađivati kako bi se osiguralo da svi imaju koristi od globalnih integracija.

‘Agresivni nacionalizam i sirovi populizam’

On je naglasio da je rastuća ekonomska nejednakost dovela do porasta etničkog i vjerskog sektaštva, kao i “agresivnog nacionalizma i populizma grube” u svijetu.

“Ne možemo ignorirati. To odražava nezadovoljstvo naših sugrađana”, reče on.

Međutim, dodao je, “ne mogu ponuditi dugoročnu sigurnost i prosperitet.”

(Agencije)

Izvor :

NSP

Komentari

comments