OČEKUJE SE BURA NA SKUPŠTINI Zagreb diže pola milijarde kuna kredita – evo i zašto

Grad Zagreb i Zagrebački holding planiraju se zadužiti kod komercijalnih banaka kako bi mogli financirati investicijski ciklus i izgradnju predškolskih, školskih, zdravstvenih, sportskih i inih objekata.

Nakon što je zagrebački HNS prozvao gradonačelnika Milana Bandića zbog sve većeg zaduživanja Grada Zagreba, na odgovor se, gle čuda, nije trebalo dugo čekati. Naime, prema riječima odgovornih, Grad Zagreb se planira zadužiti na pet godina kod ‘PBZ-a’ za 350 milijuna kuna, uz otplatu u deset polugodišnjih rata, s počekom od dvije godine te fiksnu godišnju kamatnu stopu od 1,08 posto.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, kreditom će se sa 40 milijuna kuna financirati izgradnja ustanova kulture, vrtića s 11,8 milijuna, škola s 177,6 milijuna kuna, te zdravstvenih objekata s ukupno 66,9 milijuna kuna. Na sportske objekte, te objekata socijalne skrbi izdvojilo bi se po 15 milijuna kuna. Pored navedenog, iz kredita bi se financirala gradnja Žičare Sljeme u iznosu od 23,5 milijuna.

S druge pak strane, Holding se planira zadužiti za 150 milijuna kuna kod ‘Erste banke’ na pet godina uz kamatnu stopu od 2,30 posto, a kredit bi se otplaćivao u 20 jednakih kvartalnih rata od 7,5 milijuna kuna. Novac bi se koristio za financiranje investicija Čistoće u vrijednosti od 82,1 milijun kuna, Direkcije od 8,9 milijuna, Gradskih groblja 3,6 milijuna, te Robnih terminala u vrijednosti od 7,1 milijun kuna.

Od navedenog bi novca, tržnica ‘dobile’ 14,5 milijuna kuna, podružnice Vladimira Nazora 5,3 milijuna, Zagrebparkinga tek 3 milijuna, ZGOS 22,7 milijuna i podružnice Zagrebački digitalni grad iznos od jedva 470 tisuća kuna.

“Skupština ZGH usvojila je krajem travnja Plan investicija u iznosu od 500,2 milijuna kuna. U njemu se nalazi dio prenesenih investicija iz 2018. godine u iznosu od 130,3 milijuna kuna, koje su djelomično realizirane ili još nije započeto s njima, a planiraju biti u ovoj godini”, navode iz Zagrebačkog holdinga u obrazloženju odluke.

Od svih 500,2 milijuna kuna za investicije, Holding planira kreditima banaka financirati 433,5 milijuna kuna, dok bi od preostalih 66,7 milijuna, kuna 44,3 milijuna išlo putem financijskog leasinga, 20 milijuna kuna iz sredstava Zagreba, 833 tisuće kuna iz Fonda za zaštitu okoliša dok bi preostalih 1,5 milijuna došlo iz ostalih izvora financiranja.

Nema sumnje da će navedena kreditna zaduženja narednih dana, a posebno na skoroj sjednici Gradske skupštine, poglavito nakon istupa zagrebačkog HNS-a, izazvati brojne reakcije, prije svega oporbe.

82993cookie-checkOČEKUJE SE BURA NA SKUPŠTINI Zagreb diže pola milijarde kuna kredita – evo i zašto
Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  ‘ZAGREB NA SAVI’ Genijelnu Bandićevu ideju odnijela nabujala rijeka, kao i novac građana uložen u to