Ogorčena majka: “Dok uživamo u pogledu na fontane djeca nam u vrtićima spavaju na mišjim izmetima“

STANJE u zagrebačkim vrtićima je kao što smo već više puta pisali dosta loše. Osim najgore činjenice, koju je upravo Index otkrio, da je Grad smanjio budžet za prehranu na 9 kuna dnevno po djetetu, redovito nam se javljaju roditelji i odgajateljice s pričama iz svojih vrtića.

Ovog puta nam se javila majka predškolskog i jasličkog djeteta, koja idu u dječji vrtić na Vrbiku. Iziritirana kao majka vrtićke djece izjavama zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića po pitanju vrtića, odlučila je reći kako stvari stoje u vrtiću u kojeg idu njena djeca.

“Naš objekt je fizički u jako lošem stanju, posvuda se nalaze rupe kroz koje ulaze mravi (a vjerojatno i druge životinje, ali bolje da o tome ne razmišljam), a prije dvije godine na krevetiću jednog od djeteta pronađen je mišji izmet.

Prilikom individualnog sastanka s  odgojiteljicom u jednoj od prostorija vrtića, prolazila je mravlja kolona preko stola, stolica i cijelom dužinom zida. Pri dnu zida u razini sa tlom nalazila se rupa kroz koju su isti neometano ulazili, što je bilo naočigled vidljivo. Domar vrtića zakrpa koliko može i vjerujem da radi svoj posao koliko god zna i umije, ali za određene popravke je potrebno više sredstava i znanje stručnjaka”, smatra ova majka.

“Za užinu je dijete dobilo jednu šljivu”

Potvrdila je što smo veća ranije pisali da roditelji sami donose razne potrepštine za koje vrtić nema novaca, a očito ni Grad.

“Materijal poput čaša, salveta, ubrusa donosimo pod redovno u vrtić i o tome više niti ne razmišljam kao o nečemu što možda i ne bi trebalo biti normalno. U jaslicama su nam rekli da ne nosimo čaše, jer da su tete od svojeg novca kupile plastične šalice, pa toga ima dosta. Usprkos tome, moje dvogodišnje dijete je čim smo došli po njega počelo vikati da je žedan. Na pitanje kako je to moguće rekao mi je da nemaju čaša pa da je pio iz ruku. Jako me interesira kako se dvogodišnje dijete može napiti vode iz ruku”, kaže ona.

Posebno je, tvrdi, osjetljiva na dječju prehranu.

“Kao što je već i poznato u javnosti, dječji dnevni menu u zagrebačkim vrtićima trebao bi koštati 9 kuna. Svaka čast kuharicama koje naprave menu za 9 kuna. Moje predškolsko dijete je za užinu dobilo jednu šljivu, a na pitanje da li može još dobiti rečeno mu je da svako dobije jednu. Jabuke i naranče se režu na komadiće, a užina je ponekad samo jedan mali jogurt. Neki dan su za ručak dobili umak i palentu”, kazala je.

Problem je u tome, tvrdi ona, što se ravnatelji boje gradskog ureda i stoga mnogo toga prešućuju.

“Naša ravnateljica započela je roditeljski sastanak riječima: “Ako imate problem, ne zovite gradski ured, dođite da ga pokušamo riješiti”. To bi i bilo u redu da su problemi na razini vrtića, ali nažalost nisu. Ove probleme mogu potvrditi i roditelji ostalih gradskih vrtića, ne samo našeg. Imamo prijatelje čija djeca idu u druge vrtiće grada Zagreba i svi do jednoga govore iste stvari!

Dok uživamo u pogledu na zagrebačke fontane i slušamo laži koje nam servira dotični gradonačelnik, djeca u zagrebačkim vrtićima uče piti iz ruku i spavaju na mišjim izmetima. Vrlo edukativno i po zdravlje neopasno”, kazala nam je.

Pokvareno meso, nema se za svako dijete po šnita kruha

Podsjetimo kako je Index više puta izvještavao javnost o stanju u vrtićima, a već smo i ranije objavljivali fotografije koje su nam roditelji slali.

Problem je u tome, kako su nam brojne odgajateljice rekle, da se u brojne vrtiće nije ulagalo preko 40 godina. Stvari su dotrajale, domari pokušavaju zakrpati stvari koliko mogu, na potrebni su pravi radovi, a za vrtiće novca u gradskoj blagajni nikako nema.

Iako nam iz Gradaskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport nikad nisu odgovorili na točno postavljeno pitanje koliko se troši po djetetu dnevno za prehranu, iz brojnih izvora, uključujući jednog iz samog Gradskog ureda, potvrđeno nam je kako je upravo ove godine budžet smanjen na 9 kuna, dok je prije iznosio 12 kuna.

“Nisu ni prije djeca ne znam koliko dobivala bolju hranu, no ipak je hrane bilo više. Itekako je osjetno ovo smanjenje. Umjesto šnicle veličine dlana, sad stiže pola odreska. To je samo jedan od primjera. Najgore je kad te dijete dođe pitati za repete, a ti mu više nemaš što dati. A očito je da se dijete nije najelo”, ispričala nam je odgajateljica vrtića na Trešnjevci.

A sjetimo se kako su nam druge odgajateljice još ranije kazale kako im stiže pokvareno meso te da nemaju za svako dijete po šnitu kruha.

No, ovakve priče roditelja i odgajatelja očito nisu dovoljne da bi Gradski ured nešto poduzeo.

Izvor :

Index.hr

Komentari

comments