OGRADE NA GRANICI S BIH!

Migrantska kriza u regiji još uvijek traje, a države nisu niti samostalno niti skupno donijele rješenje kako će ju suzbiti, odnosno, kako će se s njom nositi. Prijetilo se postavljanjem vojske, zabranom ulaska, podizanjem zidova, pa se pričalo o humanitarnosti, otvorenosti, tome da smo “i mi hodali u tim cipelama”. Od svega su ostale puste priče, a koraci koji su se poduzeli daleko su od humanitarne retorike domaćih političara.

Na graničnom prijelazu Maljevac ( s BiH) u ponedjeljak je postavljena ograda, a temelji za postavljanje ograde napravljeni su i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok, izvijestilo je Ministarstvo unutarnjih poslova RH (MUP) te podsjetilo na Schengenski katalog za nadzor vanjskih granica i odredbe Zakona o nadzoru državne granice, izvještava N1.

Ministarstvo financija kao tijelo nadležno za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza, na traženje Ministarstva unutarnjih poslova RH, postavilo je 10. lipnja 2019. godine pomičnu fizičku barijeru (ogradu) na Granični prijelaz Maljevac s obzirom da je Schengenskom katalogu EU-a za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno „kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni.

Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odijeljeni ogradom, a iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet, priopćio je MUP.

Također, podsjeća se, Zakonom o nadzoru državne granice propisano je kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti.

86880cookie-checkOGRADE NA GRANICI S BIH!
Izvor :

dnevno

Komentari

comments

Vidi još:  Nova horda imigranata stiže u Hrvatsku!? Ovo je katastrofa!