Osamdesete. Oni koji su ih proživjeli ponekad bi se rado vratili. Oni koji su bili premali, žale što nisu bili veći. A oni koji još nisu ni bili u planu budućih roditelja, slušaju o njima kao o ‘zlatnim vremenima’  izlazaka. Ljudi su bili povezaniji. Nije bilo Ipad-a, MP3 playera, mobitela, računala .  Najveći ‘elektronski’ domet bilo je u sobi na gramofonu pustiti ploču. Uvijek se znalo gdje će tko doći, koja su mu omiljena mjesta.  A kad se ekipa u kvartu okupila, uvijek je bio jedan koji je očaravao djevojke gitarom.

Glazbena scena je cvjetala . Veliki broj popularnih bendova iz tog razdoblja i dan danas su na listi omiljenih: Azra, Haustor, Ekaterina Velika, Šarlo Akrobata, Idoli, ali i Film, Prljavo kazalište i Bajaga . Mogli bi dugo tako nabrajati. Bilo je to plodno vrijeme za mnoge kvalitetne glazbenike.

Love je bilo manje nego danas, ali se više toga proživjelo i doživjelo.Išlo se po traperice u Trst i ponosno ih se nosilo na svakodnevnim izlascima. Nije bilo toliko izbora raznih pića pa je to pomoglo u jednostavnosti dobre zabave. Konjak je bio piće za one dubljeg pića, a najviše se uživalo u vinima, dobrom pivu i domaćoj rakiji.

Dva hrvatska grada, koji su i danas centar urbane kulture, prednjačila su u brojnim mjestima za izlaske: Rijeka i Zagreb .Omladinski klub ‘Palach’ u Kružnoj ulici u Rijeci bio je utočište alternativaca, punkera i rockera. Na relaciji Zvečka-Blato-Kavkaz odvijao se društveni život Zagreba. Izlazilo se u Kulušić, Saloon u koji su više išli ‘šminkeri’ i Jabuku koja je bila više za darkere.  Ako mislite da ste prestari za obnavljanje uspomena iz Jabuke, varate se. S pivom u ruci, čut ćete iste pjesme na koje ste plesali osamdesetih i dobro se zabaviti. Što čekate?

Izvor :

24sata

Comments

comments