Prosjak Miškec bio je jedan od najpoznatijih zagrebačkih prosjaka te je tako je ušao u urbanu legendu.

Oko njegovog imena, obavijenog velom tajne, stvaraju se mnoge priče i urbane legende. Nitko ne zna tko je Miškec zapravo bio, niti koje je njegovo pravo ime, no njegova popularnost dosegla je tolike razmjere da je čak poznati, zagrebački prolaz dobio ime po njemu- Miškecov prolaz.

   Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Brojne priče vežu se uz njegovo ime

Kruži priča da je nastupao u cirkusu, kao akrobat, no uslijed teške ozlijede prekinuo je karijeru te je završio na ulici. Neki su uvjereni da je Miškec bio bogati ugostitelj ali shrvan nesretnom ljubavi, propio se i izgubio cijelo bogatstvo.

No, svi se slažu u jednom, Miškec je bio ludo zaljubljen u Šteficu Vidačić, prekrasnu Miss Europe, zbog čije je udaje pao u duboku depresiju. Najvjerovatnije je upravo ona “kriva” za Miškecovu nesretnu sudbinu.

povijest.hr
povijest.hr

Kao prosjak, Miškec je uvijek spavao na istom mjestu- pokraj tadašnjeg Balkan prolaza, a navodno je uz sebe držao Štefičinu sliku. Urbana legenda kazuje kako je Miškec znao mnoge trikove pa je jednim od njih pridobio pjesnika Tina Ujevića da mu plati piće.

Stariji Zagrepčani prepričavaju da je uvijek bio uglađen i pristojan čime je i pridobio simpatije građana.Pred kraj života, Miškeca su preselili u dom za beskućnike u Savskoj, gdje je naposlijetku i umro, a od devedesetih prolaz u kojem je spavao nosio je njegovo ime. Od 2009. prolaz nosi ime sestara Baković.

Kad idući put budete prolazili kroz ovaj prolaz, sjetite se čovjeka čije ime taj prolaz nekoć nosio i jedne nesretne ljubavi koja ga je obilježila.

3390Priča iz malog zagrebačkog prolaza: Nesretna ljubav prosjaka utkana u gradske ulice
Izvor :

zagrebinfo

Comments

comments