Početkom XX. stoljeća u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji bio je samo jedan liječnik na gotovo 7.000 stanovnika. Zbog toga, kao i zbog loših uvjeta življenja te slabog higijenskog standarda, smrtnost od tuberkuloze (sušice) bila je vrlo visoka. Lječilište Brestovac bio je prvi korak u organiziranoj borbi protiv tuberkuloze. U gradnji je sudjelovao cijeli grad: zemlju na Medvednici darovao je šestinski vlastelin Miroslav Kulmer, a novac je prikupljan na priredbama i lutrijom, te prodajom slika koje su darovali Bukovac, Iveković, Crnčić i Medović. Okružna blagajna za osiguranje radnika u Zagrebu bila je organizator, a gradnju je vodio arhitektonski ured Benedik i Baranyai.

Sanatorij Brestovac

Prvih 40 bolesnika primljeno je u Brestovac 22. svibnja 1909. godine. Kako je potreba bila velika jer se lječilište pokazalo djelotvornim, broj ležaja stalno je rastao, a sanatorij se širio. Zahvaljujući Brestovcu uspješno se smanjivala stopa smrtnosti od tuberkuloze u Zagrebu.

Sanatorij Brestovac

Nekada je sanatorij, odnosno cijeli kompleks, bio veliko i lijepo lječilište (nešto tipa “zagrebačke klinike Schwarzwald”). Bilo je to prvo specijalizirano lječilište za plućne bolesti u ovom dijelu Europe. U njemu je postojala knjižnica, kino-dvorana, ali i gospodarski objekti poput mljekare, pekarnice ili farme svinja.

Milivoj Dežman

Izgradnju sanatorija inicirao je liječnik, književnik, novinar i urednik lista “Obzor”, te dobrotvor Milivoj Dežman (1873-1940) (fotografija lijevo). Motiv za inicijaciju gradnje sanatorija bila je ljubav prema zagrebačkoj ljepotici i glumici Ljerki pl. Šram(1874–1913) koja je bolovala od tuberkuloze i umrla Dežmanu na rukama u tom sanatoriju. Ovaj odnos između Šramove i Dežmana neki su povijesničari usporedili s Dumasovim djelom “Dama s kamelijama”, ali to je za neku drugu priču (oni koji su čitali mogu pretpostaviti o čemu se radi).

Sanatorij Brestovac
Zbog promjena u zdravstvenom sustavu te zbog novih medicinskih metoda liječenja tuberkuloze sanatorij je zatvoren 1968. godine i od tada je napušten i propada.

Brestovac na Sljemenu

U nekoliko navrata govorilo se sanaciji starog sanatorija na Medvednici no ništa značajnije nije napravljeno u cilju stvarne revitalizacije. Spominjalo se pretvaranje starog sanatorija u dom za umirovljenike. Čak su prije poduzimane i određene manje akcije, kao npr. u kolovozu 1981. god. na Brestovac je doputovalo 70 članova Omladinske radne brigade “Bratstvo in enotnost” iz Murske Sobote i Paraćina koji su cijelo ljeto proveli čisteći prostor od korova i rušeći oronule barake. Na kraju je ipak u Gradskom uredu za zdravstvo, rad, socijalnu zaštitu i branitelje, koji je zadužen za slučaj Brestovac, odlučeno da se taj prostor neće obnavljati.

Brestovac na Sljemenu

Zemljište na Medvednici gdje je Brestovac pripada Specijalnoj bolnici za kronične bolesti u Rockfellerovoj, koja je u vlasništvu Grada. Danas je kompleks posve zapušten i oronuo do te razine da nikakvo renoviranje osim rušenja ne dolazi u obzir. Zbog brojnih ruševnih objekata i njihovog izgleda na ratnu zonu, ovaj lokalitet koristi se često za paintball “ratovanja” o čemu svjedoče brojne mrlje po zidovima i okolici.

Fotografije iz današnjeg stanja Brestovca:

Pomoćni objekt nekadašnjeg sanatorija:
Ruševine nekadašnjeg Sanatorija “Brestovac”:

 preuzeto sa foruma

Osobne fotografije snimljene u jesen 2013.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MOJA ISKUSTVA:

Ja sam prošle godine u jesen posjetila Brestovac.Očekivala sam da ću naći ruševinu u koju neću moć kročiti nogom, ali sam se prevarila. Glavna zgrada je veoma dobro uščuvana, ja sam mogla pronaći i pločice koje su bile u kupaonicama, bilo je tu i kutijica u kojima su bile kreme poslije brijanja… Svašta se moglo naći. Ja sam se popela na kat (ako ćete se penjati veoma oprezno jer stepenice nisu veoma stabilne i ne jednom dijelu vam je samo daska po kojoj možete hodati). Na katu je veoma lijep pogled i dosta je uščuvano. Ako ste u prilici da dođete i ne plaše Vas riče o duhovima, slobodno otiđite i pogledate, ja Vam preporučam jer je veoma zanimljivo i jedinstveno iskustvo.
Objavio/la 
4280Tajne Zagreba Brestovac

Comments

comments