Priča o sudbini dvoje mladih koji kao da su iz nekog drugog svijeta. Glista, mladić s gradske periferije, pripada onoj vrsti gradskih ‘frajera’ koji su preprodavali karte pred kinima, a sad to ne može jer mladi radije idu u disko-klubove. Pa dok se njegovo nekadašnje društvo cijepa – Grof živi nestvarni boemsko-klošarski život, a Kurbla se prilagođava novom vremenu – Glista ne zna za što bi se odlučio. Ne bi želio, poput svog Tateka skupljati staro željezo, ali nešto drugo mu se baš i ne nudi. Njegova suputnica Marina, koja kao da nema nikakvog kontakta sa svijetom, idealna mu je partnerica…

Adaptacija svojedobno iznimno popularnog romana Zvonimira Majdaka svrstava se među najuspjelija ostvarenja Vanče Kljakovića. Na festivalu u Puli film je nagrađen Zlatnom arenom za najbolju fotografiju te Srebrnom arenom za drugu najbolju glavnu mušku ulogu (Ivica Vidović).

Uloge:
Ivica Vidović (Glista), Eva Ras (Marina), Relja Bašić (Grof), Stevan Nikolić (Kurbla), Milutin Butković (Tatek), Danilo Stojković, Zdenka Heršak, Mato Ergović, Božidar Boban, Mile Rupčić, Branka Petrić, Marija Kohn i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Zvonimir Majdak, Vanča Kljaković (prema istoimenom romanu Zvonimira Majdaka)

Glazba:
Alfi Kabiljo

Montaža:
Lida Braniš-Bobinac

Scenografija:
Dinko Jeričević

Kostimografija:

Komentar:
Adaptaciju svojedobno iznimno popularnog romana Zvonimira Majdaka o sudbini dvoje mladih iz ‘polusvijeta’ veći dio kritike drži najuspjelijim ostvarenjem Vanče Kljakovića. Živopisnost likova, dobra atmosfera i glumačke izvedbe najjače su strane filma. Na festivalu u Puli Kužiš stari moj nagrađen je Zlatnom arenom za najbolju fotografiju te Srebrnom arenom za drugu najbolju glavnu mušku ulogu (Ivica Vidović).

Ostale nagrade: Niš 73′ – Povelja Ivici Vidoviću – Plaketa Večernjeg lista debitantu neprofesionalcu Stevanu Nikoliću

Dozvola za prikazivanje: od 17. siječnja 1973.

5440Kužiš, stari moj (1973) CIJELI FILM

Comments

comments