Kvartovski bircevi koje ne zaboravljamo.

 

Svatko od nas ima jedan najdraži kvartovski birc. On čak ne mora biti ni u vašem kvartu, dovoljno je da je u blizini srednje škole koju ste pohađali te da je bio vaše najdraže odredište na koje bi zbrisalisa sata matematike, na kojem bi se “zagrijavali”  za neki noćni izlazak ilui na koje ste, pak, pili kavu satima.

Prošećite s nama putevima nostalgije, osvježite sjećanja i prisjetite se svog birca u kojem ste bili dio inventara.

Kavkaz – Trg maršala Tita

Ova kultna kavana zatvorena je 2015. godine. Tijekom osamdesetih godina Kavkaz je bio dio poznatog trokuta Kavkaz – Zvečka – Blato. Kavana je također bila poznato okupljalište intelektualaca, umjetnika i boema. Možemo slobodno reći – umjetnički centar svemira.

Silva Vretenar/Zagreb kakav je bio nekad/Facebook
Silva Vretenar/Zagreb kakav je bio nekad/Facebook

Tinča- Nova Ves

Tinča je do prije deset godina bio najstariji zagrebački restoran, otvoren davne 1824. godine, a zatvoren 2006. Stare slike Zagreba na zidovima i šestinski stolnjaci na stolovima bili su prepoznatljivi detalji ovog restorana. Danas se na njegovom mjestu nalazi kineski restoran.

Damir Wittenberg/Osamdesete u Zagrebu/Facebook
Damir Wittenberg/Osamdesete u Zagrebu/Facebook

Mrzla piva – Adžijina

Mrzla piva jedno je od onih kultnih mjesta koja rade i danas. Pojedini “Teslaši” više su vremena proveli u Mrzloj pivi nego doma ili u školi. Na tome mjestu nekad je postojalao gostionica koja se zvala Grom Gromova. Slijedeći vlasnik nadjenuo joj je ime Mrzla piva, a tijekom 70.-ih godina lokal se nazivao Express buffet Tomislav. Naposlijetku je vraćeno ima Mrzla piva, kako se zove i danas.

Facebook
Facebook

Tomato – Tkalčićeva

Tomato je dobro poznata birtija i mladim i starijim Zagrepčanima. Za ime Suki, znaju gotovo svi, njegov Tomos i on su i danas tema prekapanja po sjećanju.

“Da sam provodio samo deset minuta dnevno više, ostvario bih stanarsko pravo. Šalu na stranu, sva moja glazbena edukacija iz osamdesetih potiče direktno iz Tomata i samo iz Tomata. Hvala mu kaj je postojal u tom obliku.” komentar je jednog Zagrepčanina na spomen Tomata. Kultni birc svog se glazbenog izričaja ni danas ne odriče, a Zagrepčani ga još uvijek rado posjećuju.

Facebook
Facebook

Crvena jabuka – Prečko

The Red Apple Pub uspješno gradi svoj ime još od davne osamdesete prošlog stoljeća, kažu na svom webu. Na istoku malo manje poznat, no Zagrepčanima sa Zapada mjesto priraslo srcu, ovaj pub zaslužuje naziv kultni. Jedno je od onih rijetkih mjesta koja još uvijek uspješno odolijevaju zubu vremena. Kad bacimo oko na eksterijer i interijer potpuno nam je jasno zašto.

Red Apple Pub Red Apple Pub

Safari Vlaška 60

 

Utemeljen daleke 1976 smjestio se u Vlaškoj 60, generacije i generacije su tulumarile u tom malom kafiću, Zeko, Nikša, Vjeko, Dugi, Pokojni Saša Petelinšek, Panta, Lenac, Ivo Bagat, Srđan Smart TV majstor,, Lignja DJ,…Bezbroj dogodovština vezano je uz taj kafić, sjećam se one kad se barmen Vjeko okladio s DJ em iz Tropicane da nemre popiti 40 kava sa šlagom u roku sat vremena, naravno Vjeko je izgubil okladu ili kad je iz pumperice propucao strop, Šef sale Zlatko je zvjerao okolo kako da mazne neku novu žensku, Nina Badrić je tam kovala planove kako da postane zvijezda, Gibboni žicao za sendvič i za prevoz, Gazda Peran jurcao naokolo koga sve da počasti i guštao s Juice s malo Camparija, “Pilot” Giovanni mu prao šajbe na mečki 🙂 , zubar Ašperger ganjao novine, doktor Mario uvaljivao kazete, Zmija prodavao šaniranu garderobu, Bruno snimao ženske koje prolaze Vlaškom, Duško i Marjan Miše dogovarali marketing, Letica birao misice sa Šečkovićem,Organizirali se Tenis turniri i vodio se rat tko je bolji Ivo Bagat ili Gubić.Glazba je bila najbolja u gradu. Kladili se kad će Maržić da počasti,…Tam se srednja završavala, iz vremena Živka Matutinovića, Mate, Škabe, Mirka, Belog. To su bile lude i odlične 70-80te!
Kafić koji još i danas radi i tam Vam je najbolja kava u gradu.

 Izvor :

zagrebinfo

Comments

comments