Krvavi most danas

Krvavi most je ime kratke zagrebačke ulice koja se nalazi u pješačkoj zoni i povezuje Tkalčićevu i Radićevu ulicu.

To / takvo ime ulice je namjerno ostavljeno, kao podsjetnik na mračnu zagrebačku prošlost, na nemile i nasilne događaje i međusobne susjedske antagonizme.

U njoj se od važnijih javnih ustanova nalazi Gradska knjižnica Marija Jurić Zagorka.

Povijest Krvavog mosta

Krvavi most ime je ulice, kratkog prolaza, koji danas povezuje Tkalčićevu i Radićevu ulicu. Svoje zanimljivo ime ulica je dobila po zbivanjima koja su se događala na tom mjestu.

Naime, u doba srednjovjekovnih sukoba između Kaptola i Gradeca, na tom mjestu su izbijale tučnjave građana sukobljenih strana. Iako nisu zabilježene žrtve, u tim sukobima je bilo razbijenih glava, noseva, koja pokoja polomljena ruka .. Ti nasilni događaji su i glavni razlog da kasnije generacije taj prolaz nazovu Krvavi most.

Sukobi su (navodno) počeli već u 14. stoljeću, a ime Krvavi most u povijesnim spisima prvi put se pojavljuje 1667. godine.

U 18. stoljeću između zaraćenih susjeda postignut je mir. Zajednički su sagradili most i pretvaraju ga u trajnu prometnicu od gornjogradskih bedema s Kamenitim vratima do kaptolskih vrata u današnjoj Skalinskoj ulici.

Taj most (preko potoka Medveščak) povezivao je gradsku općinu s kaptolskim Zagrebom. No, razvojem industrije došlo je do zagađenja koje je natjeralo gradske vlasti na uvođenje kanalizacije. Taj zahvat je doveo do zatvaranja potoka i konačnog rušenja mosta 1899. godine.

Zanimljivo je da je potok preusmjeren u park Ribnjak i današnju ulicu Medveščak, te dalje prema rijeci Savi.

Marija Jurić Zagorka je inspirirana tim prolazom i događajima vezanim uz njega, napisala povijesni roman Tajna krvavog mosta.

Izvor :

zgportal

Comments

comments