Njihovi prostori zjape devastirani, a Grad ne posvećuje previše pažnje eventualnoj prenamjeni.

Zagreb je nekoć imao veliki broj tvornica, koje su zapošljavale na tisuće radnika. S vremenom su ekonomske i tržišne promjene učinile svoje, a proizvodni divovi zatvorili su svoja vrata.

Jedna od kultnih tvornica jest  Tvornica olovaka Zagreb d.d. osnovana davne 1937. godine. Mali pogon za proizvodnju olovak, prerastao je u respektabnilno dioničko društvo koje je na tržište stavljao školski i uredski pribor.

Prije dvije godine TOZ je gurnut u stečaj zbog 1,2 milijuna kuna, a radnici su tada tvrdili da je razlog ovakvom raspletu događaja ambicija  da na 60 tisuća četvornih metara niknu luksuzni stanovi i poslovni prostori.

[wds id=”3″]

Prvomajska, Jedinstvo, Nada Dimić i Vesna, Biserka, NIK, DIOKI, Gorica, TLOS, Rudar, Lim, Polet, Uljara, Naprijed, samo su neki od ugašenih brendova, nekadašnjih industrijskih divova u Zagrebu. Danas je veliki broj ovih tvornica samo ornulo gradsko ruglo koje predstavlja potencijalnu životnu opasnost za građane. Njihovi prostori zjape devastirani, a Grad ne posvećuje previše pažnje eventualnoj prenamjeni.

[wds id=”4″]

Nada Dimić smještena u centru Zagreba transformirala u neuređeno parkiralište. Izuzetak je Jedinstvo koji je dopao u ruke Zagrebačkom centru za nezavisnu kulturu i mlade. Mladi kreativci su od derutnih prostora napravili originalna mjesta u kojem se  organizira preko 200 različitih javnih događanja iz svih disciplina suvremene kulture i umjetnosti.

[wds id=”5″]Izvor :

zagrebinfo

Comments

comments