Svaki kvart u Zagrebu ima svoju prošlost, svoju dušu i stanovnike koji ga neizmjerno vole.

Piše:  Iva Pavić Izvor: Zagrebinfo

Bukovac je jedan od onih kvartova koji nije izgubio dušu, a njegove ulice i puteljke često je opisivao Zvonimir Milčec. Upravo u tom kvartu postoji malo sakriveno blago koje sa sobom nosi priče iz prošlosti, a stvara neke nove priče za buduće naraštaje.

Šećete li maksimirskim puteljcima ili sjednete na autobus 227, doći ćete na Bukovac. Na stanici ‘kod dućana’, kako je to Milčec govorio u svojim knjigama, točnije na adresi Gornji Bukovac 98, nalazi se Caffe Bar Zvižduk.

FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album

Tu će vas dočekati pravi zagrebački duh i uvijek dobro raspoloženi Bukovčani. Mlada vlasnica Sara Franjkovićuvijek je dobro raspoložena a o Zvižduku govori s puno ponosa i ljubavi.  Upravo su ispred ovoga kafića nekada svoje vrijeme provodili junaci knjige ‘Zvižduk s Bukovca‘, a nekada je na istome mjestu bio dućan.

FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album

Povijest Zvižduka

Godine 1932., na Bukovcu je niknula zgrada u kojem se nalazi današnji Zvižduk. Prema navodima susjeda, bila je to jedna od prvih katnica na Bukovcu. Prije samog Zvižduka, godinama je u njegovim prostorijama bio Unikonzum gdje su se stari Bukovčani opskrbljivali namirnicama.

FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album

Ispred se nalazila telefonska govornica, gdje su pojedini Bukovčani provodili vrijeme. Bukovački su fakini s ove govornice zvali djevojke. Pored ove katnice nalazi se kuća Zvonimira Milčeca, koji je više puta prenio duh Bukovčana.

Giza, Truli, Dugi, Bimbo, Kanta i Rolo, junaci romana  ‘Zvižduk s Bukovca’ provodili su vrijeme upravo na raskrižju ispred ove adrese.

FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album / Lijevo – Sadašnji zvižduk, Desno – Kuća Zvonimira Milčeca

Početkom ’90-ih dućan je zamijenio kafić Zvižduk. Kako kažu susjedi, provodili su ovdje vrijeme radnici koji su gradili obližnje bukovačke kuće. Prvi su vlasnici svake nedjelje prodavali pogače, zbog kojih se čekalo u redu, a u svom su kafiću držali i sladoled na kuglice. Slavile su se ovdje Nove godine, Štefanje, a neki bi popili čašicu više pa bi ih doma ‘prevezao bukovački uber’ – tačke.

Prije Sare Franjković, vlasnica Zvižduka bila je Vedrana Stunković sve do 2016. godine. Vedrana je nakon 18 godina odlučila promijeniti posao, a Zvižduk je preuzela mlada Bukovčanka Sara Franjković.

Zvižduk danas

Zvižduk je od ’90-ih do 2016. bio zatvoren svega mjesec dana. Toliko je bilo potrebno da Sara zajedno s obitelji i susjedima uredi kultni bukovački kafić.

Većinu namještaja, pronašli smo na Hreliću. Neke su nam predmete počeli donositi susjedi, kao što je stara kamera i činele‘, rekla nam je Sara.

FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album

Sve što su mogli napraviti sami, učinili su uz puno truda i savjete dobrih susjeda. Od bojanja zidova do malih aranžmana na stolu. Stari je Zvižduk počeo mijenjati svoj izgled uz mnogo kreativnosti i dobrih ideja. Ovaj je prostor osmišljen kao topli dnevni boravak u kojem rado provodite vrijeme.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

Interijer prilagođavam godišnjem dobu. Detalji na stolu su prilagođeni trenutno jeseni, u proljeće stavljam npr. cvijeće.‘, objašnjava nam Sara. Prostor su podijelili na mali i veliki boravak. Na sredini ‘velikog boravka’ nalazi se tepih, koji je dugo vremena stajao na tavanu. Ostavlja osjećaj kao da ste nakon napornog dana, došli u svoj topli dom.

‘Mali boravak’, kako ga od milja zovu, pravi je mali skroviti kutak u kojem možete čitati ili ispijati kavu u dobrom društvo. Ako se ipak odlučite za čitanje, možete posegnuti za knjigama Zvonimira Milčeca, koje se nalaze na policama.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

Bukovački duh, spačke i fini bukovački susedi

Sara uz sebe ima pravi tim konobara od kojih možete naručiti ‘kavicu s mlekecom’ ili ‘prosit lepo, Škropec’.Ako ste u žurbi, dobit ćete ‘kavu za ići’. Srest ćete ovdje male i velike Bukovčane, a često dolaze članovi KUD-a Bukovac i DVD-a Bukovac. U ovom kafiću vlada pravi mali kvartovski duh.

FOTO: Privatni album
FOTO: Privatni album

U Zvižduku, svaki susjed ima svoje mjesto.

Jedan susjed svako jutro dolazi popiti kavu. Zna kako između 8:30 i 9:00 dolaze susjede, pa čim ih uoči, uzima svoju kavu, novine i preseli se iz malog boravka u veliki.‘, govori nam Sara. Osim finih bukovačkih susjeda, ponekad se potkrade i kakva ‘spačka’.

Svako jutro, jedan susjed dolazi pročitati novine od početka do kraja. Jednom su mu dečki u ‘friške’ novine podvalili u sredinu stare stranice. Svi su se pravili vrlo ozbiljni i čekali da skuži kako čita jučerašnje vijesti.‘, kroz smijeh govori Sara.

Zvižduk je početkom rujna proslavio svoj prvi rođendan u dobrom raspoloženju i uz gitarista i solo izvođača Ivana Radeka. U Zvižduku često sviraju braća Palčić, Filip i Luka, koji su poznati kvartovski virtuozi na gitari, kao pratnja pjevačici Tei Milić. S kvarta dolazi i Kruna Crnjak koja svira ukulele.

Svatko tko dođe u ovaj mali kvartovski kafić, može se potpisati na jedan zid. Zidovi bukovačkog ‘Zvižduka’, pričaju svoju priču.

FOTO: Zagreb.info
FOTO: Zagreb.info

Bukovac ima svoju dušu koja je utkana u njegovim cestama, u puteljcima maksimirske šume i u zidovima stare katnice u kojoj Zvižduk nastavlja stvarati povijest Bukovčana. Ako ste se zaželjeli malo starog kvartovskog duha, ovdje ste uvijek dobrodošli.

Izvor :

zagrebinfo

Comments

comments