Centri umjetničkog svijeta Zagreba.

Facebook grupa “Osamdesete u Zagrebu” prava je škrinjica s uspomenama iz jednog, drugačijeg Zagreba, prirodnijeg Zagreba. Dijele članovi grupe svoje uspomene, anegdote i doživljaje ali i sjećanja na neka mjesta Zagrepčanima dobro poznata.

Prošli smo uz grupe i Zagrepčane kultna mjesta okupljanja cjelokupne umjetnički nastrojene mladeži, tzv. duhanski put ili bermudski trokut Kavkaz – Zvečka – Blato na pločniku.

Prošećite s nama putevima nostalgije, osvježite sjećanja i prisjetite se svog birca u kojem ste bili dio inventara.

Kavkaz

Ova kultna kavana zatvorena je 2015. godine, a sredinom prošlog stoljeća bila je poznato okupljalište intelektualaca, umjetnika, novinara i boema. Možemo slobodno reći – umjetnički centar svemira. Brojnim građanima upravo je ova Kazališna kavana ili Kavez ili Kakvaz bila “drugi dom” u mladosti.

U njega su također tijekom njegove ranije povijesti dolazili Tin Ujević, Antun Gustav Matoš, Nikica Polić te Antun Branko Šimić.

Unutra su bili separei…u ono doba, sedamdesetih ako si naručio kavu, dobio si je na maloj tacni sa čašom vode i malo šlaga u maloj šaličici bez ručkice… divna vremena“, prisjeća se Lidija.

FOTO: Facebook Zagreb - Kakav je bio nekada (SLIKE, VIDEO)
FOTO: Facebook Zagreb – Kakav je bio nekada (SLIKE, VIDEO)

Zvečka (Zvečevo)

Zvečka je bila trećerazredni pajzl u kojem se jest okupljala ekipa koja je kasnije izrasla u glazbenike, kazalištarce, novinare, ali život je bio negdje drugdje“, piše Vinko u grupi Osamdesete u Zagrebu. Kantautorica Alka Vuica davno je izjavila: “Zvečka je zvečka, to su stari prijatelji, najljepše doba mog života!

Zagrepčani se i danas sjećaju ugaslog legendarnog stajališta zagrebačkih rockera i neugledea caffe-slastičarnica. Kako je prostor bio premalen, gosti su se družili uglavnom na pločniku ispred Zvečke, a šank su bili parkirani automobili. Zvečka je ‘živjela’ na ulici, na pločniku.

Zvečka je bila kultno okupljalište, a ne super-kafić na kojoj ste mogli dogovoriti apsolutno sve, u nekim slučajevima čak i saznati adresu nekog ludog tuluma“, prisjećaju se Zagrepčani.

FOTO: Facebook / Osamdesete u Zagrebu
FOTO: Facebook / Osamdesete u Zagrebu

Blato

Još jedno omiljeno okupljalište velikana hrvatske književnosti i umjetnosti. U kultnu gostionicu Blato, na uglu Gundulićeve i Masarykove ulice, Zagrepčani su navraćali na brzi ručak i čašu vina, a dočekao bi ih dugačak drveni šank, velike crno bijele fotografije Tina Ujevića i vječito zamračen prostor.

Legendarni lokal bio je omiljeno mjesto Tina Ujevića, jednog od najvećih hrvatski pjesnika, koji je upravo u ovoj gostionici pisao najljepše stihove.

FOTO: Facebook / Zagrepčanke
FOTO: Facebook / Zagrepčanke
FOTO: WIkipedia
FOTO: Wikipedia
15600Da vas vidimo, Zagrepčani: Sjećate li se koja su kultna mjesta činila zagrebački trokut u Masarykovoj?
Izvor :

zagrebinfo

Comments

comments