Najbolja glazba, najluđe čagice, nezaboravni izlasci, prve ljubavi...

Zagrebačka urbana scena svoj je vrhunac doživjela u prošlom stoljeću 70-ih i 80-ih godina. Bila je bogata sadržajem, uz bendove koji su tada na glazbenoj sceni žarili i palili. Rock’n’roll, mladenački bunt, žive svirke i najsretniji dani života mnogih građana; novi val i kulturna scena bila je ponos Zagrepčana, no ona je naposljetku ipak ugašena.

Kultni zagrebački klubovi “odgojili” su razne generacije koje se i danas s velikom nostalgijom prisjećaju izlazaka u Kulušić, Kavkaz, Saloon, Big Ben, Blato, Zvečku, Jabuku, Eustahije, ali i Lapidarij, kluba koji je okupljao alternativnu zagrebačku scenu, a nalazio se na Gornjem gradu u Habdelićevoj ulici.

FOTO: Sako Sakic / Zakaj volim Zagreb
FOTO: Sako Sakic / Zakaj volim Zagreb

Najbolja “čaga” i još bolja “mjuza”, kažu Zagrepčani. Mnogima je prvi izlazak bio upravo u tzv. Lap, kultno mjesto zagrebačke mladeži. “Koliko je tu znoja i piva proliveno… Gdje su ti dani mladenačke bezbrižnosti”, prisjećaju se Zagrepčani.

Djevojke bi škicale “zgodne dečke sa zulufima”, a zagrebački dečki trčali bi za najlepšim zagrebačkim pucama.

Danas više nema tog duha starog vremena. Nestade skroz zagrebačka urbana scena“, govore Zagrepčani.

Posebno nas je raznježio Darko koji iz Lapa nosi vjerojatno najljepšu uspomenu: “A ja sam tamo upoznao majku svoje djece.”

FOTO: Safet Čučuk / Zakaj volim Zagreb
FOTO: Safet Čučuk / Zakaj volim Zagreb

Iza ovih se vrata kriju brojne uspomene, koje su građane podsjetile i na repanje o samom Lapidariju: “Stojim pred Lapom, teška bediška. Fali mi za upad. Stari, imaš kaj viška?”

Piva se mogla dobiti za bonove Studentskog centra za hranu, a kupovali su se za 50 % vrijednosti.

No, klub se zbog imovinsko-pravnih odnosa zatvorio, kao i brojni ostali kultni zagrebački klubovi.

FOTO: Facebook
FOTO: Facebook

Kako podsjećaju građani, Lap se otvorio na jedno vrijeme kad je inspekcija zatvorila Kulušić, radio je do 2002. godine kada su ga ponovno zatvorili. Zagrepčani i danas priželjkuju da se ponovno otvori.Stara gradska jezgra više ne blista i ostavljeno smo na milost i nemilost nadležnih koji Zagreb vide potpuno drugačijim očima, daleko od pogleda kakav sjaji u očima Purgera. Ostaje tek nostalgija i prisjećanje na prošla vremena, prve ljubavi i nezaboravne izlaske…

FOTO: Roman Lalić Laki‎ / Lapidarij - svi mi koji smo išli u Lap
FOTO: Roman Lalić Laki‎ / Lapidarij – svi mi koji smo išli u Lap

15740Legendarni klub nakon dvadeset godina: Nekada je bio kultno okupljalište Zagrepčana
Izvor :

zagrebinfo

Comments

comments