Danas živimo ubrzanim životom, no uvijek pronađemo vremena za popiti šalicu crnog zlata, kave. U Europi i svijetu je normalno kavu piti “s nogu”, tako da mnogi kafići niti nemaju mjesto za sjesti i popiti kavu u miru. Zagrepčani još uvijek imaju tradiciju dugog ispijanja kave po kafićima ili parkovima.

Prvi službeni kavanski obrt u Zagrebu otvoren je u 18. stoljeću. Valentinus Oro Horro, iako je bio stranac, službeno je postao građaninom i otvorio je prvu kavanu. One su se kasnije najviše otvarale na glavnom gradskom trgu Harmici i bile su smještene na zapadnoj strani gdje se prodavala stoka i roba.

Danas je uobičajeno vidjeti ljude kako pije kavu za van, ali to nije “izmišljotina” 21. stoljeća. Prve pokretne kavane otvorene su sredinom 18. stoljeća i zvale su se”Kaffebuden”. To su bila kola koja su kružila gradom i prodavala “crno zlato”.

Velika kavana, današnji hotel Dubrovnik, bilo je najpoznatije mjesto ispijanja kave. Ona je privlačila mnogobrojne putnike i trgovce. Prije otvaranja Velike kavane, Narodna kavana je bila mjesto okupljanja intelektualaca i poznatih građana Zagreba. U toj kavani često se raspravljalo o politici, pa je tako često dolazilo i do tučnjava.

Kavane su dakako imale svoje propise. Same kavane su se morale nalaziti na 60 kvadratnih metara, dok je strop trebao biti visok najmanje četiri metra. Za vanjsku terasu trebalo je imati posebne dozvole, što je bila rjetkost. Kavane su ljeti radile od pet sati ujutro do jedan sat iza ponoći, dok su po zimi radile od 6 sati ujutro do ponoći.

Bilo je moderno urediti kavanu bečkim stilom. Posjetitelji kada bi ušli u nju bi ostali zapanjni njezinom veličinom i ukrašenošću. Žene u početku nisu smijele u kavane, ali se i to promjenilo. Tamo je vladala opuštena atmosfera, tako da su sklapani novi poslovi i prijateljstva.

Vremena su se promjenila i starih kavana više nema. Može ih se jedino još pronaći u Beču, Pragu i Budimpešti kao simbol starih minulih vremena.

Objavio Borna Kos
16610Kavane, žile kucavice starozagrebačkog društvenog života
Izvor :

zagrebinfo

Comments

comments