Osječki KBC u danu je izgubio 500.000 kuna na sudu s doktorima. Zašto nitko ne zaustavlja milijunsku katastrofu?

U samo jednom danu Klinički bolnički centar Osijek izgubio je 11 sporova sa svojim djelatnicima kojima nije plaćao sve dodatke na plaće propisane Kolektivnim ugovorom. Sada im, prema nepravomoćnim presudama, mora nadoknaditi gotovo pola milijuna kuna. Sasvim precizno, radi se o 452.484 kune s kamatama od 2013. godine. Tu je još i 63.500 kuna sudskih troškova samo za ovih 11 djelatnika KBC-a koji su u prosjeku bili zakinuti za 10 do 100 tisuća kuna.

Da se liječnike od 2013. redovito zakida kod isplate plaća, te da do svog novca mogu doći samo u sudskim postupcima u kojima bi tužili bolnice, Telegram je već pisao početkom ove godine. Već tada je bilo jasno da hrvatskim bolnicama prijeti milijunska katastrofa, a sada se već spominje trošak veći od milijarde, jer uz neplaćene dugove moraju podmirivati i sudske troškove. Dakle, rješavanje ovog problema na sudu samo povećava ionako goleme iznose. Sada to dokazuju i ovih najnovijih 11 presuda koje su u srijedu donesene na Općinskom sudu u Osijeku protiv tamošnjeg KBC-a.

KBC NIJE PLAĆAO DODATKE

Recimo, gospođi koja je godinama radila kao specijalist u Kliničkom zavodu za transfuzijsku medicinu sud je sada dosudio 37.641,50 kuna bruto, a KBC Osijek uz to će morati platiti i 6.250 kuna sudskih troškova. Tužbu je podnijela u ožujku ove godine jer joj nije bio isplaćen dodatak na otežane uvjete rada i to u iznosu od 16 posto za sve sate što ih je odradila.

Nisu joj uredno isplaćivani ni svi sati, a plaća joj nije uvećavana ni za tzv. koeficijent složenosti poslova, odnosno nije dobivala dodatak za znanstveni stupanj, piše u presudi. Neisplate su počele još u kolovozu 2013., no, kako proizlazi iz presude, niti jedna od tri uprave koje su se od tada izmijenile na čelu osječkog KBC-a nije platila liječnicima sve dodatke ni sve radne sate.

KAKO SE PRAVDAJU IZ KBC-A

KBC se na sudu pravdao da plaću obračunavaju i isplaćuju sukladno parametrima koji su određeni Centralnim obračunom plaća (COP), te da nemaju ovlasti niti tehničkih mogućnosti mijenjati postojeći način obračuna plaće s obzirom da se informacijski sustav COP postavlja po naputku resornog Ministarstva.

Iz njega proizlazi da se liječnicima i medicinskim sestrama dodaci obračunavaju samo na osnovnu plaću koja im se isplaćuje za redovni rad, ali ne i na plaću koja im se isplaćuje za prekovremeni rad. Sud je ocijenio kako je tužbeni zahtjev gospođe osnovan, te će joj sada KBC Osijek morati platiti dugove. No, bolnica još može podnijeti i žalbu na ovu sudsku odluku.

PRIMJERA JE STVARNO PUNO

Identična nepravomoćna presuda donijeta je u srijedu i u slučaju liječnice koja radi u Odjelu za anesteziologiju. Njoj je KBC Osijek ostao dužan 70.254 kune, a uz to će joj morati platiti i pet tisuća kuna sudskih troškova.

I u njezinom slučaju sud je utvrdio da joj KBC od srpnja 2013. do lipnja 2015. nije plaćao slobodne dane na koje je imala pravo nakon odrađenog dežurstva subotom, nedjeljom i blagdanom. Nisu joj plaćani ni dodatak za otežane uvjete rada kada je radila prekovremeno, ni dodatak za iznimnu odgovornost za život i zdravlje ljudi u visini za odrađene prekovremene sate, ni dodatak za znanstveni stupanj na osnovnu plaću za vrijeme prekovremenog rada, kao ni dodatak za staž u zdravstvu na sve odrađene sate. Kako joj dugovi nisu podmireni do ožujka ove godine, odlučila je protiv KBC-a podnijeti tužbu.

Tužbu je tada podnio i ugledni ortoped iz KBC-a Osijek, kojem prema nepravomoćnoj presudi nije plaćeno 103.571 kuna dodataka na plaću. Njegova tužba odnosi se na period od lipnja 2013, do ožujka 2018. Budući da je u njegovom slučaju iznos dugova bio veći, KBC Osijek morat će platiti i viši sudski trošak – ukupno 12.500 kuna.

ZAŠTO DRŽAVA TO NE SREDI?
Pomalo je bizarno da je u sudski spor bio prisiljen ići i medicinski tehničar s Klinike za kirurgiju kojem KBC Osijek nije isplatio 6.135,70 kuna dodatka. Sasvim je izvjesno da se takvo dugovanje moglo riješiti i bez dodatnog stvaranja sudskih troškova, koji u njegovom slučaju iznose više od polovice traženog iznosa – ukupno 3.750 kuna. Također je sasvim izvjesno da će trošak narasti dok presuda ne postane pravomoćna.

Kako već postoji veliki broj ovakvih presuda protiv KBC-ova diljem zemlje koje su postale pravomoćne, sasvim je logično bilo za očekivati da država u jednom trenutku izmjeni način obračuna i isplate plaća s kakvim je krenula 2013. godine, odnosno da redovno počne isplaćivati sve na što će je sud sad naprosto prisiliti.

Sudovi u ovim recentnim presudama tvrde da se to i dalje ne radi ispravno, odnosno da se liječnike i ostalo medicinsko osoblje zakida. Ministar zdravstva Milan Kujundžić početkom veljače najavio je da će se u taj proces krenuti žurno. Jedna od liječnica KBC-a Osijek u lipnju ove godine podnijela je tužbu jer još uvijek ne dobiva sve dodatke na plaću. I ona je ovih dana pobijedila u sudskom sporu.

Ana Raić Knežević

Izvor :

telegram

Komentari

comments