OTKRIVENA ATLANTIDA? ‘Cijelo vrijeme nam je bila pred nosom’

Google Earth pokazuje se kao odličan servis za arheološke misterije.

Drevna Atlantida meta je pustolova posljednjih stoljeća, praktički od famoznog Platonovog pasusa u kojem započinje legendu i najpoznatiju arheološku misteriju. A novo istraživanje ukazuje da nam je cijelo vrijeme možda bila ‘pred nosom’.

Atlantiđani su napali Atenu i nakon toga ‘prokletstvom bogova’ potonuli s otokom nakon prirodne katastrofe. Riječ je o tiraniji i superiornoj civilizaciji, razvijenom društvu smještenom unutar cikličnih formacija koje su tvorile gradske prstenove i obrambene zidine. Nalazila se ‘s one strane Heraklovih stupova’, a kako je u pitanju Gibraltar uvijek se pretpostavljalo da je riječ o otoku usred Atlantskog oceana koji je potonuo oko 9600. god.pr.Kr. No YouTube kanal ‘Bright Insight’ iznosi novu tezu – uklopljenu u Platonove tekstove i potkrijepljenu Google Maps servisom.

Mauritanija se nalazi na prostoru sjeverozapadne Afrike, oko 400 kilometara iza Gibraltara, a jedno od najpoznatijih znamenitosti vezanih uz tu državu svakako je Richat struktura. Promjera 40-tak kilometara, skup koncentričnih kružnica dolazi iz prapovijesti i jedino je zub vremena i erozija čine manje pompoznom. ‘Oko Sahare’ ili ‘Oko Afrike’ toliko je golemo da ga NASA koristi kao jedan od primjera strukture koju vidimo iz orbite. Geolozi smatraju kako je u pitanju prirodna formacija oblikovana erozijom, no s obzirom na to kako izgleda ne čudi da je nekome palo na pamet špekulirati o Atlantidi. Gotovo se u potpunosti slaže s njegovom vizijom, prirodni izvor ne znači da na njezinim specifičnostima nije mogao nastati grad, a površina, izgled i vodeni nanosi daju potpuni okvir priči.

Baš kao u njegovom opisu – okružuju ju je planine, prirodne ljepote i prastare rijeke. A nekoć je tu cvjetala i bogata vegetacija, koja je rasla uz ocean. Što sa životinjama? Ovdje je nekoć bilo i slonova u izobilju – što dokazuju skeletoni, slikarije po okolini i sam položaj. Naravno, priča je tek pokrenuta i trebat će neko vrijeme da se istraživački timovi posvete otkriću. No od svih dosadašnjih ideja o lokaciji i usporedbi s dokazima, ovdje neke stvari štimaju. Hoće li to rezultirati i epskim otkrićem, ostaje za vidjeti.Autor:R.M.

Komentari

comments