OVAKO DO SAD NIKO BOSNU NIJE UVRIJEDIO: Pogledajte kako je hrvatska predsjednica bezobrazno izvrijeđala BiH…

Kroz medije u hrvatskoj jučer je plasirana informacija iz Ureda predsjednice o navodno deset hiljada radikala u Bosni i Hercegovini živi oko koji, među ostalim, djeluju i prema Hrvatskoj. Nova je ovo tvrdnja Kolinde Grabar Kitarović, koja se od ranijih sličnih izjava razlikuje samo u većem broju navodnih radikala iz naše zemlje. Stručnjaci tvrde da ova retorika susjeda nikome ne donosi ništa dobro, te da je Grabar Kitarović odgovorna za stvaranje loše slike o BiH u cijeloj Evropi.

U fokusu hrvatske vanjske politike biće Bosna i Hercegovina i Srbija. Hrvatska predsjednica radit će narednih mjeseci na poboljšanju odnosa sa dvije susjedne zemlje. Na samo njoj svojstven način. Naime, hrvatski mediji tvrde da je stav Hrvatske da je retorika iz BiH postala izrazito neprijateljska prema Hrvatskoj. Navode i da je u BiH u ovom trenutku prisutno pet hiljada selefija što zajedno s onima koji ih podržavaju čini oko 10.000 ljudi s vrlo radikalnom retorikom i namjerama.

Stručnjaci tvrde da ovakva retorika nikome ne donosi ništa dobro, te da je hrvatska predsjednica najodgovornija za pogrešnu sliku koju sada Evropa ima po pitanju radikalizma u BiH.

Goran Kovačević, stručnjak za terorizam: “Medijski rat koji je Hrvatska i predsjednica vodila protiv BiH u svim medijima, i u svijetu i u Hrvatskoj, pokušavala je da plasira priču i uspjela je. I o Bošnjacima kao radikalima, fundamentalistima, ekstremistima i generalno islamistima. Uporište za sve izjave evropskih zvanička je upravo u analizama za koje predsjednica tvrdi da sus produkt rada njihovih obavještajnih službi.”

 

Navode hrvatske predsjednice u nekoliko navrata opovrgnule su nadležne institucije u BiH kao i državni ministar sigurnosti. Ravnodušan nije ostao ni reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH.

Reis Kavazović: “Ne možemo biti ravnodušni kada čujemo da se naša domovina sumnjiči za terorizam i radikalizam zato što u njoj žive muslimani. Zato je naše jedinstvo u različitosti, i u ovim trenucima radosti najbolji odgovor onima koji bi da manipulišu strahom i da nas udaljavaju jedne od drugih.

Reis dodaje da zajedništvo može biti najbolja poruka i da će samo tako nadvladati istinstinske vrijednosti.

Aktuelnu informaciju iz ureda predsjednice Hrvatske svakako se može dovesti u vezu sa kontinuiranm kampanjom koju proteklih dana vodi sin nekadašnjeg predsjednika hrvatske i bivši šef Hrvatske obavještajne službe Miroslav Tuđman. Sve je to čini se dio istog paketa, uoči konačne presude haškoj šestorci takozvane Herceg-Bosne a koja potvrđuje učešće hrvatske u uduženom zločinačkom poduhvatu, kao i u agresiji na Bosnu i Hercegovinu.

TV1

Vidi još:  TREBA JU ŽALITI Sirota Kolinda bila na preventivnom pregledu, ali ne u državnoj već u privatnoj bolnici

Izvor :

ciknews

Komentari

comments