OVO JE BIO MJESEC BROJNIH DOGAĐANJA I POTRESA: Tko je profitirao, a tko prokockao potporu birača?

Zanimljivo je da je u ovom mjesecu porastao broj neodlučnih birača te je takvih trenutno 9.3 posto

Hrvati ove godine dvaput izlaze na izbore, prvo u svibnju na izbore za Europski parlament, a krajem godine i na predsjedničke izbore. Godina iza toga donosi parlamentarne izbore. Crobarometar je objavio rezultate najnovijeg istraživanja o raspoloženju birača spram političkih stranaka.

Rejtinzi četiri najpopularnije stranke

HDZ već šest mjeseci ima postojan rejting i ovaj ožujak završava s potporom od 27 posto. Radi se o padu unutar statističke pogreške, no ipak, HDZ inače baš ne gubi potporu birača.

SDP ovaj mjesec završava s 14 posto, tako loš rejting imali su posljednjih put početkom 2004. Živi zid je u stalnom padu pa ožujak završava s potporom od 11.8 posto. MOST je ovaj mjesec završio s potporom od 6 posto.

Tko je profitirao, a tko prokockao potporu?

START Dalije Orešković i dalje je postojan s potporom od 5.1 posto. Bandićeva Stranka rada i solidarnosti ima potporu od 4.5 posto. HSS Kreše Beljaka u ovom trenutku može računati na potporu od 3.2 posto ispitanika, a HSU ovaj mjesec završava s 2.6 posto potpore. Neovisni za Hrvatsku trenutačno uživaju potporu od 2.2 posto, što im je jedan od boljih rezultata. IDS je imao i bolji rejting, a očito ih afera Uljanik košta kod birača pa ovaj mjesec završavaju s potporom od 1,7 posto.


GLAS Anke Mrak Taritaš mjesec završava s potporom od 1.5 posto. U silaznoj putanji je Pametno s potporom od 1.4 posto. Strateški partner HDZ-a, HNS, ovaj mjesec završava s potporom od 1.2 posto.

Reformisti  ovoga su mjeseca na 1.1 posto, baš kao i Promijenimo Hrvatsku Ivana Lovrinovića, koji ovaj mjesec također završavaju s 1.1 posto potpore.


Ostale stranke prema trenutnom raspoloženju birača osvajaju manje od jedan posto glasova. Zanimljivo je da je u ovom mjesecu porastao broj neodlučnih birača te je takvih trenutno 9.3 posto.

Izvor :

net

Komentari

comments

Vidi još:  PREDSJEDNICI PADA PODRŠKA! Ovako loš rejting nije imala već godinu i pol, ali Bernardić ima još više problema od nje