OVO JE REZULTAT ‘RADA’ NAŠIH POLITIČKIH ELITA: Hrvatska je i službeno najzaostalija zemlja Europske unije!

+100%-

Znamo da zaostajemo za Europom, pretposljednji smo po standardu, a u posljednje vrijeme sve smo svjesniji zaostajanja za zemljama od kojih smo desetljećima bili bolji. Nekad bilo, sad se spominjalo.

Rumunjska nas je standardom prestigla ove godine, a lani je bila među najbrže rastućim europskim gospodarstvima sa skokom bruto domaćeg proizvoda (BDP) od 4,8 posto. Ekonomisti očekuju da će nastaviti takvim rastom.

Hrvatska je još 2005. godine bila razvijenija od EU10, skupine 10 europskih zemalja u kojoj su Bugarska, Rumunjska, Poljska, Češka, Slovačka, Litva, Latvija, Mađarska, Estonija i Slovenija. Od tih je zemalja, s iznimkom Slovenije, bila razvijenija desetljećima, takva je i ušla u tranziciju.

Danas je priča drukčija. U odnosu na tu skupinu EU10, preklani je razvijenost Hrvatske bila niža za čak 17 posto, navode u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Postali smo najnerazvijeniji zahvaljujući krizi, izbjegavanju reformi, činjenici da smo u pretkrizno vrijeme gospodarski rast financirali galopiranjem zaduživanja, jednako kao i velike infrastrukturne projekte. Danas računi dolaze na naplatu, a mi ih podmirujemo novim, jeftinijim zaduživanjem.

Krizu smo nekako pregrmjeli, gospodarstvo nam je šest godina bilo u neprekidnom padu: od 2009. do kraja 2015. Hrvatska je izgubila 11 posto njegove realne vrijednosti. U cijelom svijetu bila je među sedam zemljama s najdubljom recesijom, u društvu s Grčkom, Libijom, Jemenom, Srednjoafričkom Republikom, Ukrajinom, Ekvatorijalnom Gvinejom i San Marinom.

Ostale zemlje lakše su se nosile s krizom. Poljska jedina u cijeloj Europi nije bilježila pad za vrijeme krize. Slovenija je nešto više zaostajala, no njezin stupanj razvijenosti, odnosno slovenski BDP po stanovniku prema paritetu kupovne moći od 23.900 eura, preklani je bio manji od europskog prosjeka 17 posto, dok je 19 posto bio iznad prosjeka EU10.

Stupanj razvijenosti Hrvatske od 16.200 eura po stanovniku jest 42 posto ispod europskog prosjeka od 28.900 eura.
Rast koji Hrvatska ostvaruje posljednje dvije godine, od 2,2 posto, odnosno tri posto, prespor je i rezultira daljnjim odmakom od prosječne razvijenosti EU10 i od cijele Unije, pa s Bugarskom postaje druga najmanje razvijena članica Unije. To je tako zbog niza razloga.

Hrvatska zaostaje zbog izostanka značajnijih reformi. Dugi niz godina raspravlja se o niskoj razini robnog izvoza, rastrošnoj državi, visokom poreznom opterećenju, neefikasnoj administraciji i pravosuđu, slabom privlačenju greenfield investicija, a na svim tim poljima ovih godina nema značajnijih pomaka osim nešto izraženijeg rasta izvoza omogućenog pristupanjem EU-u…

Značajno nam rastu turistički prihodi, koji čine najveći dio prihoda od izvoza usluga, no nisu nam donijeli gospodarski rast kojim bismo se mogli nositi s ostalim zemljama.

Dodajmo tome da istraživanje Doing Business Svjetske banke pokazuje da je, unatoč određenom napretku u posljednjih devet godina, Hrvatska u deset područja koje određuju ukupnu lakoću poslovanja bila i ostala lošije rangirana od svih 10 zemalja središnje i istočne Europe, pa tako i od Rumunjske i Bugarske.

Danas stvari stoje tako da Čehe više ni ne vidimo koliko su odjurili naprijed, prestigli su i Slovence, a početkom “devedesetih” bili su i predmet šala na račun automobila, tehničkih uređaja, odjevnih kombinacija i slično. Danas su se stvari stubokom promijenile i oni se mogu nama rugati.

Prema posljednjim Eurostatovim podacima, a dostupni su oni za 2015., te smo godine po stanovniku imali 16.700 eura BDP-a po paritetu kupovne moći, Česi su s 25.200 eura bili vrlo blizu prosjeku EU-a od 28.900 eura, Rumunji su imali 16.500 eura, a Bugari 13.600 eura, piše Slobodna Dalmacija.

Vidi još:  TKO JOŠ NE ŽELI ODSELITI? NEVIĐEN SKOK CIJENA: Izvješće pokazalo ... krumpiri u godini dana poskupili za čak 47 posto, a voće za 34 posto!

Izvor :

pouzdano

Komentari

comments