Persona non grata u Istri i Dalmaciji? Nervozni Tajani izgubio živce na Twitteru i pokazao pravo lice

Sve je bilo u redu dok mu netko nije napisao ‘je** se, fašistu!’

Nakon što je jučer zgrozio svojom izjavom o talijanskoj Istri i Dalmaciji, nakon što su zbog toga na njegov račun pljuštale osude sa svih strana te nakon što nam je rekao da smo ga samo krivo shvatili, Antonio Tajani izgubio je žice i na Twitteru te se spustio na grane koje nikako ne doliče jednom visokom dužnosniku institucije kao što je Europski parlament.

Prvo se upustio u raspravu s Violetom Bulc, slovenskom političarkom i povjerenicom Europske komisije, koja mu je rekla kako je “iskrivljavanje povijesnih činjenica na slovensko-talijanskoj granici neprihvatljivo”. On joj je na to odgovorio – “povijest je povijest”, na što je Bulc imala još nešto za reći.

“Povijest je uistinu povijest: tu je da učimo iz nje i isput postanemo mudriji. Stoga vas pozivam da zajedno posjetimo spomenike žrtvama Basovizze i logora Risiere”, napisala mu je Bulc.

Tajani je kazao kako je spreman na taj posjet, no uskoro mu je netko treći digao živac…

Naime, jedan tviteraš mu je napisao “je** se, fašistu”, na što je Tajani kratko, ali žustro odgovorio: “Komunistu!”.

David Lawdovsky@dlawdovsky

FUCK YOU FASCIST!

Što je logor Risiera?Inače, Risiera di San Saba u Trstu, nekadašnji industrijski pogon za skladištenje i čišćenje riže, prenamijenjen je 1943. u koncentracijski logor. 1944. tamo je sagrađen i krematorij u kojemu je spaljeno oko 5 tisuća logoraša, a više tisuća zatočenih poslano je u druge logore u Poljskoj i Njemačkoj. Žrtve Risiere uglavnom  su bili Slovenci, zatim Hrvati, talijanski antifašisti i Židovi.

Kroz logor kojim su upravljali njemački nacisti, ali su čuvari uglavnom bili talijanski fašisti, prošlo je 20-ak tisuća ljudi. Talijanska je država 1965. Risieru pretvorila u muzej u kojemu se posjetioci mogu upoznati s užasima fašizma i nacizma, te patnjama logoraša prije nego što su bili ubijeni i spaljeni.

Radin još uvijek u nevjerici

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zastupnik talijanske manjine Furio Radin izjavio je u utorak da je iznenađen izjavom predsjednika Europskog parlamenta Antonia Tajania o “talijanskoj Istri i Dalmaciji”, ustvrdivši kako je njegova izjava anakrona te ne pripada današnjem vremenu.

“Danas, kada smo svi članovi EU-a, trebalo bi nam biti bitno prijateljstvo među državama. U duhu toga sam i očekivao govor gospodina Tajania, no njegova je retorika bila retorika prošlosti, a ne budućnosti”, rekao je Radin Hini.

Istaknuo je kako su mu važni odnosi Hrvatske i Italije. “Oni su jasni iz institucionalnih govora u subotu na središnjoj manifestaciji u Rimu u Predsjedničkoj palači, gdje je bio cijeli državni vrh. Govor predsjednika Republike bio je okrenut budućnosti, uz sjećanje na nepravdu žrtava prošlosti”, rekao je Radin.

Tajaniev glas, ocijenio je, bio je “jedan glas izvan velikog zbora posve drugačije intoniran”. Taj glas je incident koji se dogodio, zaključio je Radin.

Izvor :

net

Komentari

comments

Vidi još:  ZASTRAŠUJUĆE: Potpredsjednik Europske Unije otkrio što sprema državama poput Hrvatske! Svi moraju…’