Plenki skriva Vladin fijasko: Nisu naplatili 11 milijardi

Vlada se hvali, a prešućuje ogromne iznose zbog neefikasnosti
Vlada je predstavila detaljan financijski izvještaj o tome koliko je trošila prošle godine i što je sve uprihodovala. Premijeru Andreju Plenkoviću i ministru financija Zdravku Mariću to je bila prilika da se pohvale kako su uspjeli stvoriti i drugu godinu zaredom višak u proračunu te da vode odgovornu politiku potrošnje.

No ono što su prešutjeli i što nisu istaknuli je da lani nisu naplatili čak 11,43 milijarde kuna prihoda koji su trebali sjesti u državni proračun.

Kako je stanje obračunato na zadnji dan prošle godine, dio je vjerojatno i naplaćen u siječnju, ali još se radi o impozantnom iznosu. Apsolutni rekorder po nenaplaćenom dugu je baš Ministarstvo financija Zdravka Marića u sklopu kojeg je i Porezna uprava. Nisu naplatili čak 6,8 milijardi kuna koje su trebale završiti u državnom proračunu. Iako su brojne druge stavke u proračunu detaljno obrazložene, za ono što država nije naplatila nema nikakvog obrazloženja. A čini se da ga i neće dati.

Naime, pitali smo Ministarstvo financija je li točno da nisu naplatili čak 1,8 milijardi kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje samo prošle godine. I nismo dobili nikakav odgovor. Da postoji problem naplate doprinosa, ne bi se nikad ni doznalo da ministar zdravstva nije ušao u rat s poslodavcima i optužio ih da lani nisu platili 1,8 milijardi za zdravstveni doprinos. A to znači da je barem toliko ostalo i za prvi stup mirovinskog osiguranja. Sindikalist Krešimir Sever zato je poručio državi neka prvo naplati doprinose od poslodavaca pa onda traži od radnika da dulje rade i plaćaju mirovinski staž.

No neplaćeni iznosi su enormni i u nekim drugim ministarstvima. Primjerice, graditeljstvo, koje vodi Predrag Štromar, ima nenaplaćenih 755 milijuna kuna. Ministarstvo obrane nije naplatilo 715 milijuna, a Ministarstvo državne imovine Gorana Marića nije naplatilo 500 milijuna. Kod ministrice obrazovanja Blaženke Divjak ostalo je 466 nenaplaćenih milijuna. Učinkovitošću naplate svojih potraživanja mjeri se i efikasnost države.

83159cookie-checkPlenki skriva Vladin fijasko: Nisu naplatili 11 milijardi
Izvor :

express

Komentari

comments

Vidi još:  Plenković uzvraća udarac!