Plenković dao 40 mil. kn bolnici u Mostaru a kod nas djeca umiru jer Domovi zdravlja nemaju opreme

Dom zdravlja u Metkoviću nije imao CRP analizator, koji košta oko 10.000 kn, pa nesretno preminulom Gabrielu Bebiću (9) dežurni liječnik nije mogao testirati krv, što ga je možda moglo spasiti. Istovremeno je vlada Andreja Plenkovića dala 40 milijuna kuna mostarskoj bolnici koju je lokalni HDZ uvalio u dug od 420 milijuna.

Da stvar bude bolje, Hrvati iz RH se tamo ne smije liječiti. Zato primjerice oni iz Metkovića moraju putovati u mnogu udaljeniji Split premda je njihova vlada financirala bolnicu u njihovom susjedstvu.

HDZ-ov poklon

“Polazeći od ustavne odrednice prema kojoj Republika Hrvatska štiti prava i interese svojih državljana koji žive i borave u inozemstvu i promiče njihove veze s domovinom, dijelovima hrvatskog naroda u drugim državama jamči se osobita skrb i zaštita Republike Hrvatske”, navodi se u prošlogodišnjoj odluci vlade Andreja Plenkovića da iz hrvatskog državnog proračuna dodijeli 40 milijuna kuna Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar.

No, istovremeno s tom ustanovom nije potpisan nikakav protokol ili memorandum da se u njoj smije liječiti i građani Republike Hrvatske. Uz izdašnu donaciju Mostarskoj bolnici  Plenković je obećao da će bolnica u Mostaru biti uvršten u hrvatski proračun, odnosno da će dugove pokriti hrvatski porezni obveznici.

Oni istovremeno zbog nedostatka opreme moraju strepiti hoće li njihova djeca, kao i oni sami, moći obaviti prijeko potrebne pretrage u lokalnim Domovima zdravlja.

Za donaciju mostarskoj bolnici hrvatskim je domovima zdravlja moglo biti osigurano čak 4.000 CRP analizatora.

Prosvjed u Metkoviću

Građanska inicijativa “Mame i tate iz Metkovića” održala je danas polusatni mirni i dostojanstveni prosvjed ispred tamošnjeg Doma zdravlja. Okupilo se oko 300 ljudi. Traže bolju liječničku skrb za građane i osobito za djecu, mogućnost laboratorijskih analiza u domovima zdravlja.

Najavili su sastanak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem, a ako se stvari ne promijene, najavili su nove prosvjede. Istaknuvši da je Metković od Splita udaljen 1,5 sat vožnje, kao i do Dubrovnika, do kojeg se ide preko dva granična prijelaza, poručili su da su hitno potrebni uređaji za analizu krvi u pedijatrijskim ordinacijama, kao i u Hitnoj.

Izvor :

paaraf

Komentari

comments

Vidi još:  NAJUTJECAJNIJI SVJETSKI MEDIJ POTVRDIO: Plenković odlazi! Jandroković preuzima HDZ