Plenković je hvalio Čovića koji slavi Republiku Srpsku. Evo što sad kaže o njemu

ŠEF HDZ-a BiH 9. siječnja bio je u Banjoj Luci na proslavi neustavnog Dana Republike Srpske, gdje mu je domaćin bio Milorad Dodik.

Istog tog Čovića, inače počasnog doktoranda Sveučilišta u Zagrebu, HDZ na čelu s Plenkovićem hvalio je i podržavao tijekom predizborne kampanje u BiH.

Danas je Plenković u Splitu komentirao Čovićev posjet Banjoj Luci. Vrijedi podsjetiti da je istog dana u Banjoj Luci posthumno odlikovan srpski ratni zločinac Slavko Lisica.

Na novinarsko pitanje je li se čuo s Draganom Čovićem nakon njegova odlaska u Banju Luku, premijer je danas u Splitu odgovorio da se nisu čuli ni prije ni poslije.

“Tu bi bilo dobro da svi jasno naprave ključnu distinkciju. HDZ BiH je neovisna stranka od HDZ-a u Hrvatskoj i gospodin Čović i vodstvo HDZ-a uvijek donose svoje odluke i svoje procjene o pojedinim pitanjima”, kaže Plenković, prenosi HRT.

Što se tiče Čovićeve nazočnosti u Banjoj Luci, Plenković smatra da mu to nije bio prvi put, da je ondje bio nekoliko puta proteklih godina i tu temu ostavlja Čoviću i HDZ-u BiH da je komentiraju.

Kaže da bi mu bilo draže da Čović brine o Hrvatima

Komentirajući kakvu je političku poruku Čović poslao, Plenković kaže da je izrazito važno da je stav RH prema BiH dobronamjeran i prijateljski.

“Mi smo bili zemlja koja je apsolutno najviše podržavala europski put BiH, ali uz osiguranje ravnopravnosti Hrvatskog naroda kao konstitutivnog naroda”, dodao je.

Kazao je da trenutni izborni zakon u BiH omogućuje izigravanje Daytonsko-pariškog sporazuma i dovodi Hrvate kao najmalobrojniji konstitutivni narod u neravnopravan položaj.

“Kada gledate cijeli kontekst, važno je da u vremenu koje je pred nama, uz formiranje vlasti, uz nastavak europskog puta, međunarodna zajednica uz podršku EU-a pomogne BiH da donese jedan pravedan izborni zakon kojim će sva tri konstitutivna naroda biti de facto ravnopravni”, dodao je Plenković.

Plenković kaže da bi mu bilo draže da Dragan Čović, koji je dobio 155.000 glasova, brine o vitalnim interesima Hrvatskog naroda u BiH.

69906cookie-checkPlenković je hvalio Čovića koji slavi Republiku Srpsku. Evo što sad kaže o njemu
Izvor :

index

Komentari

comments

Vidi još:  Zahvalimo Plenkoviću i HDZU-u! Vlakovi iz Siska počeli odvoziti hrvatsku naftu na preradu u Mađarsku