Plenković je kazao da ne želi uhićenja prije lokalnih izbora

Bivši ministar unutarnjih poslova u koalicijskoj Vladi HDZ-a i Mosta, sada Mostov zastupnik u Hrvatskom saboru, za čijega je ministarskog mandata pokrenuta istraga o slučaju Agrokor, otkriva što se zbivalo u Banskim dvorima u danima izbijanja velike gospodarske i političke afere.

“Premijer Plenković imao je potrebu naglasiti da ne želi nikakva uhićenja prije lokalnih izbora. Svi znamo da tako stvari ne bi trebale funkcionirati. Bez obzira na to što se mogu i složiti da bi eventualna uhićenja vezana za Agrokor, kako tada, tako i danas, utjecala na izbore, takvu intervenciju smatram neprimjerenom. Uhićenja ili bilo kakvo djelovanje represivnog aparata ne mogu i ne smiju ovisiti o volji premijera”, kaže u velikom intervjuu Globusu Vlaho Orepić.

“U moje vrijeme policija je intenzivno provodila istrage u slučaju Agrokor. Da se nastavilo onim intenzitetom i onim obujmom istražnih postupaka kako smo počeli, već sada bismo govorili o konkretnim imenima. No, mislim da sada politika dirigira tempo istraga”, kaže Orepić.

Po njegovu mišljenju, upravo je Most imao odlučnu ulogu u pokretanju i rasvjetljavanju Agrokorova slučaja:

“Sve ovo što se sada događa oko Agrokora događa se zbog Mosta. Da nije bilo kaznene prijave koju je podnio Božo Petrov, sve bi se drugačije odvijalo. Još bi se čekala bilanca poslovanja, koja ni do sada nije objavljena. Policija je na prijavu predsjednika Sabora morala reagirati i reagirala je.”

“Orepić smatra da posljedice kolapsa najveće hrvatske kompanije ne pogađaju samo gospodarstvo nego ozbiljno prijete cijelom društvu, te upozorava: “Slučaj Agrokor je izravna ugroza nacionalne sigurnosti i svi oni koji su tome doprinijeli terbali bi biti izvan političkog života Republike Hrvatske. A sukladno krivnji koja se treba sudski utvrditi moraju biti sankcionirani. Kada je usvojen Lex Agrokor, na sjednici Vlade naglasio sam da izglasavanje tog zakona ne znači aboliciju odgovornih. Osnovni je problem Agrokora simbioza s izvršnom vlašću i činjenica da taj poslovni model počiva na laži.”

Izvor :

n1info

Komentari

comments