Plenković napokon donio odluku o Hasanbegoviću? “Tu nema dileme”

PREMIJER Andrej Plenković prokomentirao je situaciju oko Zlatka Hasanbegovića.

Naime, predsjednik vlade boravio je na predstavljanju kandidata i kandidatkinja HDZ-a za gradonačelnika Grada Zagreba, Gradsku skupštinu, vijeća gradskih četvrti i mjesnih odbora na lokalnim izborima. Osvrnuo se i na Zlatka Hasanbegovića.

Statut je jasan

“Statut je sasvim jasan i ne dopušta fleksibilnost, ne može se biti član ako ste na drugoj listi, tu dilema nema”, rekao je Plenković, dok ga je ostatak članstva stranke popratio pljeskom.

Osim Hasanbegovića, Plenković je HDZ-ovcima rekao da je važno da razumiju što se dogodilo s Mostom, javlja N1.

“Most nije bio protiv Barišića, a onda jesu za destabilizirajuću inicijativu SDP-a, koja je došla pred lokalne izbore”, rekao je Plenković.

Odmetnuti HDZ-ovac

Podsjetimo, Zlatko Hasanbegović, član predsjedništva HDZ-a, drugi je na listi Brune Esih za zagrebačku Gradsku skupštinu na predstojećim lokalnim izborima.

Nakon sveopće drame u u vladi, u kojoj se borilo doslovno za svaki glas, HDZ je uspio izboriti klimavu, nestabilnu, tanku, ali ipak većinu.

Međutim, nakon što je Hasanbegović, već otprije poznat kao odmetnik u redovima HDZ-a, otvoreno okrenuo leđa svojoj stranci, ostaje pitanje što je s HDZ-ovom mučno izborenom većinom.

Hasanbegović se već prije ponašao na način koji nije u skladu s uzusima Hrvatske demokratske zajednice, što je bilo najvidljivije u njegovom odbijanju podrške Dragi Prgometu, HDZ-ovom kandidatu za lokalne izbore. Nije bila tajna da je podržavao svoju prijateljicu Brunu Esih. Tada mu je Plenković otvoreno poručio da će snositi posljedice ako bude neposlušan.

“Očekujem od Hasanbegovića i svih članova HDZ-a u Zagrebu da čvrsto i angažirano podupru Dragu Prgometa u Zagrebu kao našega legitimnog, kvalitetnog kandidata koji će u Zagrebu i za sebe i za HDZ napraviti sjajan rezultat. Oni koji budu radili eventualno protiv našega kandidata, za to će snositi posljedice. Ako netko kani na izborima podržavati opcije koje nisu HDZ, sretan mu put, otvorena su mu vrata” rekao je Plenković nakon objave kandidature Brune Esih.

HDZ u raskoraku

Naravno, sve to je bilo prije drame koja se ovih dana odvijala u saboru.

Kako je već rečeno, u rijetko viđenoj demonstraciji najniže političke trgovine, HDZ je jedva izborio većinu, i to na staklenim nogama.

Sad, kad je Hasanbegović otvoreno prebjegao u tabor svoje prijateljice s kojom dijeli ekstremno desno političko krilo, očekivalo se da će stranka iz koje je dezertirao promptno reagirati. Međutim, to bi značilo da će izgubiti krhku, mukom stečenu većinu pa je bio jasan raskorak HDZ-a u ovoj situaciji.

Statut nije fleksibilan

Kako je Index već pisao, stranački statut vrlo je jasan po pitanju ovakvog neposluha. U njemu je vrlo precizno regulirano čime prestaje članstvo u stranci, što uključuje i kandidiranje na izborima bez suglasnosti stranke.

Ali do današnjeg Plenkovićevog komentiranja čvrstog stava statuta, nije se znala sudbina Hasanbegovića.

“Nije HDZ prijeki sud”

Naime, još jučer je predstojnik Plenkovićevog ureda, Davor Božinović, govorio kako će odluka stranke “ovisiti o razgovorima i raspravama”.

“Nije HDZ prijeki sud; to jest navedeno u statutu kao razlog za prestanak članstva, međutim o prestanku odlučuju nadležna tijela HDZ-a i ona će o tome razgovarati”, naglasio je.

I sam Plenković prilično je blago reagirao na Hasanbegovićev potez.

“Dakle, ja sam ga nazvao, razgovarali smo vrlo otvoreno i vrlo kratko. Shvatio sam da je odluku donio u posljednji trenutak ponukan ozračjem u saboru, razgovarat ćemo idući tjedan”, rekao je jučer Plenković.

Vidi još:  PLENKOVIĆ PUCA PO ŠAVOVIMA: Kakvi problemi pritišću predsjednika Vlade?

Izvor :

index

Komentari

comments