Plenković: “Nije mi jasno otkud dileme oko naših izjava o presudi”

Prijedlog uredbe o visini minimalne plaće , jedna je od točaka današnje sjednice Vlade. Na početku sjednice premijer Andrej Plenković komentirao je aktualne političke događaje i svoj nedavan posjet Mostaru.

“Poruka koju smo poslali u BiH, ali prije svega Hrvatima kao konstitutivnom narudu za kojeg želimo da u cijelosti bude ravnopravan s druga dva naroda, kao i sa svima drugima koji žive u BiH – ostajemo privrženi razvijanju dobrosusjedskih odnosa s BiH i snažnj potpori BiH na europskom putu.

Kada je još jednom riječ o haškoj presudi, vrlo sam jasno izrazio i žaljenje i sućut i za žrtve koje su vezana za konkretne zločine, ali za žrtve svih zločina u BiH, kao i za sve hrvatske žrtve koje su u BiH bile brojne.

Nije mi jasno zbog čega su postojale dileme oko naših izjava o presudi šestorci. Bili smo sasvim jasni u našim izjavama i ocjenama. Kao odgovorna članica NATO-a i EU poštujemo presude Međunarodnog kaznenog suda, to nikada nije bilo upitno. Ali jednako tako možemo izraziti nezadovoljstvo nekim dijelovima presuda. To smo i na pravili, pogotovo što se tiče o aluzijama upletenosti hrvatskog državnog vrha.

Da nije bilo Hrvata u BiH ne bi bilo niti većinske volje naroda BiH na referendumu o neovisnosti, a ne bi bilo niti ovakvog daytonsko-pariškog dogovor”, rekao je Plenković.

Autor teksta: N1 Hrvatska

Vidi još:  Plenković ‘pljunuo’ Hrvatima u lice: Čin s kojim je otkrio svoju najveću aferu

Izvor :

n1info

Komentari

comments