Plenković se boji Nataše?

Suprotno najavama, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa prošloga tjedna ipak nije odlučivalo o tome je li premijer, i predsjednik HDZ-a, Andrej Plenković bio u sukobu interesa u slučaju rada na lex Agrokoru. Naime, Plenković je zatražio izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković iz tog postupka, a potom se oglasio član Povjerenstva Davor Ivanjek tvrdeći da je riječ o određenoj procesnoj zloporabi.

Svoj stav izrekla je i Novaković navodeći da taj zahtjev donosi procesne smetnje za daljnje vođenje postupka u tom predmetu do donošenja odluke nadležnog tijela o njezinu izuzeću. Ali Ivanjek je pročitao zahtjev za izuzećem, u kojem je Plenković naveo kako je Novaković bila zaposlenica HUP-a, koji je također bio povezan s Agrokorom, zbog čega ne smije sudjelovati ni u jednom segmentu vezanom uz djelovanje Vlade u pogledu Agrokora, što uključuje i odluke u predmetu protiv Plenkovića.

Objašnjenje ove trakavice na Facebooku je ponudio ustavni stručnjak Mato Palić. ”Tko je nadležan odlučiti o zahtjevu premijera za izuzećem predsjednice Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa? Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa. Zašto? Zato što je za donošenje te odluke nužno utvrditi je li predsjednica Povjerenstva u sukobu interesa s obzirom na ranije radno mjesto u HUP-u. Jedino tijelo u Republici Hrvatskoj koje je ovlašteno odlučiti o postojanju ili nepostojanju sukoba interesa i/ili povrede načela dužnosnika je Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa”, tvrdi Palić.

No, kako god bilo, Plenković je osigurao prostor i u neugodnoj situaciji u kojoj se našao nakon europskih izbora barem je nakratko eliminirao Novaković. Unatoč tome, nejasnoće ostaju, jer do danas nije odgovoreno na pitanje kako je Plenković preživio aferu Borg i lex Agrokor, u kojoj su pala dva kapitalca, Ante Ramljak i Martina Dalić.

Kada govorimo o Povjerenstvu, valja podsjetiti da je ono ranije donijelo odluku da su bivša ministrica gospodarstva, ali i ministar financija Marić, u sukobu interesa kada je riječ o Agrokoru. Iz tih odluka premijer je vrlo lako mogao iščitati koja je njegova sudbina. Da je Povjerenstvo koje vodi Novaković odlučilo da je premijer u sukobu interesa, to bi njegovim kritičarima poslužilo kao još jedan argument za njegovo rušenje jer, podsjetimo, slična odluka Dalije Orešković glave je stajala njegova prethodnika Karamarka. A kada već govorimo o Plenkovićevoj ulozi i vezama sa skupinom Borg, valja podsjetiti da se on sam zapleo u vlastitu mrežu, te stvorio konfuziju, ali i bacio sumnju na samoga sebe. Naime, na početku sage tvrdio je da nema pojma ni o čemu, no mailovi koji su objavljeni, potom i iskaz Dalićke i Ramljaka USKOK-u, kao i knjiga Martine Dalić otkrili su da je Plenković itekako bio uključen u sporni slučaj, zbog čega je na kraju Povjerenstvo i pokrenulo postupak protiv njega.

Otkriveno je, naime, da je Vlada koju vodi tajila tko su članovi neformalne radne skupine, a postupak je pokrenut i zato što je Plenković bio upoznat s time da je Ramljak jedan od kreatora lex Agrokora. Unatoč tome, Vlada ga je predložila za povjerenika, a šef Vlade izbjegao je informirati javnost o tome. Kako god, cijela priča miriše na netransparentnost i sad samo ostaje vidjeti hoće li Novaković na koncu biti dama koja će šefa Vlade stajati glave.

Autor:Iva Međugorac
86827cookie-checkPlenković se boji Nataše?
Izvor :

dnevno

Komentari

comments

Vidi još:  BIJES, PSOVKE, NERVOZA! Plenković je izvan sebe! Leđa mu okrenula dva najbliža suradnika