Plenkovića ‘provalili’ i u Europi! Nećete vjerovati što mu zamjeraju

Procedura imenovanja u institucije Europske unije poput Europskog revizorskog suda su netransparentne, a o kandidatima se odlučuje po političkom ključu, stav je to estonskog europarlamentarca Indreka Taranda koji se u razgovoru za Hinu referirao na novimaciju HDz-ove Ivane Maletić i potpredsjednika rumunjske vlade za članove Revizorskog suda EU. Tarand je inače potpredsjednik Odbora Europskog parlamenta za proračunski nadzor, a vršio je i dužnost izvjestitelja za izbor članova Europskog revizorskog suda o kojima je Europski parlament glasao ovih dana na plenarnoj sjednici održanoj u Strasbourgu. Maletić, prema njemu ima vrlo dobre profesionalne reference za Europski revizorski sud, ali postupci imenovanja, osobito u novim članicama daleko su od transparentnih. Zastupnici su potvrdili izbnor Maletić sa 329 glasova, spram 264, dok su rumunjskog kandidata odbacili. Tarand je pak stava da pozicija po hrvatsku kandidatkinju i rumunjskog kandidata naprosto nije bila jednaka. ”Hrvatsku kandidatkinju imao sam čast poznavati jer je bila u parlamentu i, otvoreno, po životopisu ona je odgovarajući kandidat. No, kako čujem, njezina nominacija proizlazi iz činjenice da Andrej Plenković, drugi bivši kolega, ne može smjestiti Ivanu u svoju vladu a negdje je treba smjestiti. To je vrlo ‘bizantinska’ kalkulacija. To nije svrha ERS-a”, rekao je Tarand. Doista,Maletić je jedna od najzanimljivijih pojava na hrvatskoj političoj sceni posljednjih nekoliko godina, naime, kada je ulazila u političku arenu rijetki su mogli naslutiti da će dogurati ovako daleko, a danas je pak ova dama izrazito utjecajna, a to po svemu sudeći baš i ne odgovara njenom šefu Andreju Plenkoviću, jer svatko tko ima bilo kakav značaj i težinu u stranačkim redovima prepreka je koja bi mu se mogla naći na putu u njegovom stolovanju HDZ-om, pa je stoga s te putanje maknuo i Maletić i to na vrlo lukav, i odmjeren način. Mnogi u redovima vladajuće stranke donedavno su polagali nade u Maletić koja je u svojim javnim nastupima unazad nekoliko mjeseci znala kritizirati kako Plenkovića, tako i rad Vlade. Osim toga, ona spada u skupinu onih koji se svojih načela ne odriču pa je tako javno stala uz članove Predsjeništva HDZ-a koji su se protivili ratifikaciji Istanbulske konvencije. Svi oni, šaptom su pali, dok su Stier i Kovač posve degradirani, oko Brkića se još lome koplja pa se tako može reći da je Maletić najbolje prošla u naletu Plenkovićeve metle. Umjesto da se vrzma po domaćoj politici, mrseći Plenkoviću račune i planove, smjestio ju je u Revizorski sud gdje će mjesečno ubirati plaću od oko 150 tisuća kuna. Di ćeš bolje kazne?

Inače, Maletić je Šibenčanka odrasla u skromnoj obitelji, majke odvjetnice koja je kasnije postala javnom bilježnicom te oca električara. Oni koji znaju Ivanu iz vremena kada se školovala u osnovnoj školi i Općoj gimnaziji u rodnom gradu, reći će kako je uvijek bila odlična učenica s posebnim interesom prema kojega je pokazivala prema matematici. Ona je žena koju ni danas ne zanima čista politika, već se bazirala na brojke i ekonomiju koju je i studirala na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, živeći tijekom studija u studentskim domovina. Nakon što je diplomirala, Maletić se javlja na natječaj u Ministarstvo financija, u kojem se i zapošljava kao vježbenica u Upravi za računovodstvo u središnjici u Katančićevoj ulici, gdje je pet godina radila kao vježbenica, a zatim i kao stručna suradnica.

Sve skupa u Ministarstvu je radila 14 godina. Kao vježbenicu, zapazio ju je nekadašnji državni tajnik Mijo Jukić, a u Ministarstvu je od savjetnice stasala

Dolaskom SDP-ove Vlade Maletić odlazi iz Ministarstva i osniva privatnu tvrtku s centrom za europske fondove, posao joj je išao izrazito dobro, a u HDZ ulazi u lipnmju 2012.godine nakon poziva bivšeg političkog tajnika Tomislava Čuljkakoji joj je ponudio upravljanje Odborom za europske fondove. Uspjeh nakon toga bilježi i kao kandidatkinja na listi za europski parlament. Zlobnici će reći kako je Maletić kadar Milijana Brkića te da ju je on gurao na čelo stranke, no čini se kako ova žena vrlo dobro znade svoj posao i bez saveznika, a vrijeme će pokazati gdje će je stručnost koja je neosporna odvesti.

Autor:Iva Međugorac
79914cookie-checkPlenkovića ‘provalili’ i u Europi! Nećete vjerovati što mu zamjeraju
Izvor :

dnevno

Komentari

comments

Vidi još:  FINA OBITELJ? Plenkovićev otac je iskorištavao studente, a rektor Boras mu želi dati počasnu titulu