POBJEGLI S RATIŠTA Čak 80% novih branitelja ministra Medveda nečasno otpušteno iz vojne službe!

“Oko 80 posto ovih koji su sada dobili status je bilo nečasno otpušteno iz vojne službe”, izjavio  je ministar branitelja Tomo Medved Indexovom novinaru.
Podsjetimo, zahvaljujući novom Zakonu o braniteljima Hrvatska je gotovo 24 godine od akcije Oluja, odnosno završetka rata dobila 1697 novih branitelja. Na rješavanje zahtjeva za istim čeka ih još oko 7 tisuća.

O nečasno otpuštenima ministar Medved kaže:

“Da, 80 posto. Nisu oni ništa skrivili, nego im je neki ćato napisao da ih pet dana nije bilo u vojsci, a oni su već prije toga tražili raskid službe”, rekao je Medved.

Samovoljno napuštanje vojne službe, u narodu poznatije kao dezerterstvo, prema Zakonu o oružanim snagama iz 1995. godine kažnjava se nečasnim otpustom i gubitkom svih prava i povlastica koje bi bivši vojnici inače uživali nakon prestanka djelatne vojne službe. Međutim, po zadnjem Zakonu o braniteljima i oni imaju pravo nazivati se braniteljima i ostvarivati sva prava koja im po tom statusu mogu pripadati. Bez obzira na to što su sami odlučili da se više neće pojavljivati u svojim postrojbama, piše Index.

Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  Hrvatska dobila novih 1687 branitelja i to skoro tri desetljeća nakon rata!