Pobuna župljana: Volimo ići u crkvu, ali peneze više ne damo

Župnik u crkvi u Krapinskim Toplicama odredio je da mu svaki član kućanstva uplati od 100 do 150 kn. Veći iznos trebali bi dati zaposleni, a po 100 kn nezaposleni i umirovljenici.

Aha, dobil bu to malo sutra. Već nas čudi da mu to niko nije napisal na obavijest, reakcija je vjernika u Krapinskim Toplicama na novu odredbu lokalnog župnika Mate Hercega (69).

Matek, kako ga zovu mještani, na ulazu u Župnu crkvu Presvetog Trojstva prije nekoliko dana izvjesio je na oglasnoj ploči novi “cjenik”. Njime obvezuje svakog člana župne zajednice da mora dodatno pridonositi za crkvene potrebe. Odredio je da mu svaki član kućanstva uplati od 100 do 150 kuna. Veći iznos trebali bi dati zaposleni, a po 100 kuna nezaposleni i umirovljenici.

– Jedva imam za kruh i režije, a ne da još njemu nosim peneze. Dobi 200 kuna kad dojde blagoslovit kuću i to mu je dosta – ljuta je bila umirovljenica koja je za novi “harač” čula od susjede.

– Hodam na mise odmalena, volim ić u crkvu, al sad ga je prekrdašil. Pa njemu nikad dost – ljuta je sumještanka.

U Toplicama se nadaju da će reagirati i netko s Kaptola. No nitko ne želi reći svoje ime. Kažu da je župnik neugodan pa ne žele imati probleme.

– Tu pri nama i dalje vrijedi da se nesmiš zamjerit župniku i učitelju. A kaj da delam, da opljačkam benzinsku, donesem mu peneze, mam se ispovijedim te zmolim pokoru i odriješi me grijeha – nasmijao se gospodin koji će, kako je rekao, pitati Hercega gdje da uzme 100 kuna s obzirom na to da je već godinama nezaposlen.

Vidi još:  Ovaj svećenik je seksualno zlostavljao stotinjak dječaka, no mala dalmatinska općina mu je svejedno uručila nagradu za životno djelo i ne želi mu je oduzeti!?

e293d99391d8422ed781

Naišli smo na ženu u čijem ih je kućanstvu osmero.

– Čitam to i gruntam si kolko onda to mi moramo dati. Pa tek mi je onda sinulo da to nije po kućanstvu, nego po osobi. Pa mi bismo mu onda morali iskeširati tisuću kuna – spomenula je žena vraga i brzo se prekrižila.

Htjeli smo i velečasnog pitati kako on to misli, ali nije bio u župnom dvoru. Kažu da je otputovao izvan Hrvatske. Nije im jasno za što će mu dodatni novac. Novi krov na crkvi financiralo je Ministarstvo kulture.

Izvor :

24sata

Komentari

comments