Headline News

POČETAK KRAJA BRKIĆA I ŠAMAR HDZ-u UOČI IZBORA: Aferu ‘Pozajmica’ spakirali im Vrdoljak, Gobac i Karamarko!?

Napeta atmosfera i mnogo neugodnih afera potresa HDZ uoči sjednice predsjedništva stranke u ponedjeljak. Ponovljeni parlamentarni izbori samo što nisu zakucali na hrvatska vrata, a pred HDZ-om su očigledno jedni od najtežih dana u povijesti stranke, jer osim što se moraju spremiti za unutarstranačke izbore na kojima će birati Andreja Plenkovića, i nikoga drugoga, javnosti […]

image_pdfimage_print

Napeta atmosfera i mnogo neugodnih afera potresa HDZ uoči sjednice predsjedništva stranke u ponedjeljak.

Ponovljeni parlamentarni izbori samo što nisu zakucali na hrvatska vrata, a pred HDZ-om su očigledno jedni od najtežih dana u povijesti stranke, jer osim što se moraju spremiti za unutarstranačke izbore na kojima će birati Andreja Plenkovića, i nikoga drugoga, javnosti moraju pojasniti detalje oko pozajmice koju su dobili od slavonskog kralja plina Pavla Vujnovca. No, čini se kako tu tegobama nije kraj, jer ova velika domoljubna stranka, uzela je pozajmicu i od još jednog poduzetnika čije ime u središnjici stranke ne žele otkriti. Ono što je otkriveno i javnosti predočeno jeste da je od Vujnovca posuđeno basnoslovnih 4,2 milijuna kuna, a od tvrtke čiji se podaci od javnosti kriju HDZ je posudio oko 100 tisuća eura.

Prema podacima Državne revizije, lani se ova stranka zadužila za 11 milijuna i 672 tisuće kuna, od toga je kredit od jedne banke iznosio 6,72 milijuna kuna, dok se ostali novac na stranačke račune slio od triju poznanica. Dvije je javnosti Vujnovac prezentirao, a jedna ostaje nepoznanicom. Zaduživanjima HDZ-a tu nije kraj, jer su kredit uzeli i u 2013. Riječ je o 12 milijuna kuna u jednoj domaćoj banci. Izgleda tako da su rukovodeći ljudi stranku vodili jednako kao državu, zaboravljajući da se posuđeno treba vraćati i da je takav oblik poslovanja put u propast. Uslijed silnih donatora široke ruke novac su posudili za financiranje lokalnih izbora, a prema kazivanjima i obrazloženjima iz stranke brk je omastila i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čija je kampanja također pokrivena od istog novca. Postaje stoga i više nego jasno zbog čega je Kolinda brže bolje početkom prošle godine odlučila stranci vratiti dio uloženog novca, nalazeći se zbog toga i pred Povjerenstvom za sukob interesa.

Vujnovac pak za Nacional konstatira da mu je HDZ dužan cijeli iznos, što uključuje glavnicu i kamate, a s druge strane prema podacima Revizije, od pet milijuna posuđenih kuna tokom pretprošle godine, milijun kuna već je vraćen koncem 2014. godine, a 800 tisuća kuna do svibnja prošle godine. Ukupno je tako u svibnju lani HDZ prema Reviziji temeljem triju pozajmica dugovao tri milijuna i 357 tisuća kuna, iznos je to u kojega su involvirane i kamate.

Veza Gobac – Karamarko

Vidi još:  Plenkijeva crna lista: Četiri ministra lete iz Vlade

No, netko u cijeloj priči evidentno ne govori istinu. Prema Vujnovcu dug je veći, a prema državnoj reviziji koja se referira na pozajmice, jasno je da mu je novac trebao biti vraćen lani u listopadu. U svakom slučaju financijsku stranu punu nelogičnosti i još puniju pitanja HDZ će u što hitrijem roku morati objasniti. Ono što međutim javnosti ostaje nepoznato i ono što se više od jednog desetljeća propitkujemo koji su interesi poduzetnika za ulaganja u politiku, i tko uopće spaja te dvije karike društva i pojedince unutar istih. Premda Vujnovac kaže da novac posuđuje svima koji su potrebiti, nije tajna kako je veza između njega i HDZ-a ona sportska, a karika koja ih spaja jeste Zoran Gobac, prvi čovjek zagrebačkog rukometa, kojemu je Prvo plinarsko društvo glavni sponzor. A Gopca i danas bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka veže dugogodišnje prijateljstvo. Prijateljske odnose s Gopcem, njeguje i Ivan Šuker, ministar financija, koji je podjednako spretno zadužio državu. Dobro upućeni tvrde kako je ovo priča koju je HDZ-u uoči izbora veoma lukavo i ispod stola spakirao šef HNS-a Ivan Vrdoljak koji poput Vujnovaca dolazi iz Osijeka, a k tome u plinarski biznis involviran je preko svojih prijatelja Rusa kojima je podmetao leđa dok je obnašao dužnost ministra gospodarstva.

Karika koja bi pak u cijeloj priči trebala otpasti i nagrabusiti nakon Karamarka nedvojbeno jeste donedavni glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić pa neki vjeruju kako vjetar puše i iz toga smjera, koji će po svemu sudeći dovesti izborni rezultat ove stranke u pitanje. Naime, Vujnovac je javno priznao posudbu HDZ-a, priznajući da je taj ustupak učinio baš na zahtjev Milijana Brkića. I sami Brkić ne negira pozajmice te kaže da su iste odrađene po zakonu kao i da će se dug jednoga dana vratiti, a iz njegovih riječi proizlazi kako je on zapravo jedini u stranci upućen u detalje vezane za spornu pozajmicu. Baš kao što su donedavna mahom okretali leđa Karamarku, danas HDZ-ovci odbijaju stati u Brkićevu obranu, tvrdeći dakako da o milijunima koji su im profiltrirali kroz stranku pojma nemaju.

Spekulira se kako će milijunska pozajmica biti glavna tema predsjedništva stranke, događaj je to koji bi se inače trebao odviti sutra u ponedjeljak. Da se Brkiću ne piše dobro kazuje i najava Andreja Plenkovića o iscrpnoj istrazi oko pozajmice, ali jednako tako i činjenica da je Plenković povukao pitanje političke odgovornosti u ovom slučaju. Izgleda tako da je Brkić previsoko uzletio onoga trena kada je Karamarko pao, let Milijana Brkića, po svemu sudeći neće trajati još dugo, te se čini kako bi  afera pozajmica mogla biti početak kraja političara koji je HDZ-u donio niz pobjeda na izborima. Sada izgleda na scenu stupa neka nova vojska, vojska koja stranku mora okrenuti centru i Europi, a u takvom scenariju Brkić nikome nije potreban.

Vidi još:  HDZ-ovo glasilo Kolindi je objavilo rat

Vrdoljak u vlasničkoj strukturi PPD-a?

Prvo plinarsko društvo u četvrtak se oglasilo priopćenjem odbacujući medijske interpretacije da je njegov vlasnik Pavao Vujnovac preko medija inzistirao na povratu novca posuđenoga od HDZ-a. Odbacili su ujedno i tvrdnje o sumnjivoj vlasničkoj strukturi i podrijetlu novca tvrke, poručivši kako posluju po zakonu i transparentno.

-Pavao Vujnovac nije tražio novac putem medija. U intervjuu objavljenom u tjedniku Nacional Vujnovac je dao odgovore na postavljena pitanja o pozajmici – istinito i javno. To je jasno svakome tko je pročitao cijeli intervju Vujnovca u tjedniku Nacional, a ne samo njegov naslov”, stoji u priopćenju. Koliko nam je poznato, nijedan novinar to još nije učinio. Pozivamo sve novinare koji su poslužili plasiranju teza o sumnjivoj vlasničkoj strukturi ili porijeklu novca PPD-a da, poštujući pravila vlastite struke prije objave takvih informacija, izvrše uvid u javno dostupne dokumente i provjere istinitost onoga o čemu izvještavaju i pišu. Vlasnička struktura PPD-a i povezanih društava potpuno je jasna i javna. U PPD-u nema prikrivenih vlasnika. U PPD-u nema nikakvog stranog ni sumnjivog kapitala. Plasiranje ovakvih neistina više nećemo promatrati bez pravnih posljedica- kažu iz PPD-a. Inače, Vujnovac je jedan od najmoćnijih hrvatskih poduzetnika, što ne čudi obzirom da se bavi plinarskim poslom. Vlasnik je tvrtke Energia Naturalis, koja okuplja niz tvrtki okupljenih oko Prvog plinarskog društva. Vujnovac se u PPD-u zaposlio 2006. i to u Vukovaru, kao savjetnik za prodaju, a kada se javio na natječaj o plinskom biznisu nije puno znao. No, čini se da ovaj poduzetnik brzo i spretno uči jer već 2010. preuzima PPD. Otvaranje tržišta plinom odvijalo se na koncu mandata Đure Popijača, ali potpunu liberalizaciju osigurao je HNS-ov Radimir Čačić, u koju fotelju silom prilika ubrzo zasjeda Ivan Vrdoljak. Negdje u to vrijeme, PPD liberalizacijom tržišta, postaje jedan od ključnih aktera na hrvatskom plinskom tržištu, a tome mora da je pridonijelo i potpisivanje partnerstva s ruskim divom Gazpromom. Slučajno ili ne, Vujnovac je prijatelj s Vrdoljakom još iz školskih dana, a u više navrata o prijateljskom odnosu sa bivšim ministrom, u čijem se resoru ponovno slučajno, našao i njegov biznis, javno je progovarao. Vujnovac i Vrdoljak, po svemu sudeći pasionirani su ljubitelji plina, jer za njegova mandata snažno su gurani i forsirana nova nalazišta nafte i plina u lijepom plavom Jadranu.

Vidi još:  Ni ne slutite tko osim Brkića ‘iza kulisa’ priprema veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a

-Jednako tako, valjalo bi provjeriti i pogovor kako ministar Vrdoljak PPD-u iznajmljuje svoje lokale u blizini jednog zagrebačkog hotela- pisao je svojedobno Ivica Šola, a nagađanja o sudjelovanju u vlasničkoj strukturi PPD-a Vrdoljak je odbacio. Zanimljivo je spomenuti kako je PPD 2011. ostvario svega 53,5 milijuna kuna prihoda, a tada se na vlast uspinje Zoran Milanović, sa njime jasno Čačić te kasnije Vrdoljak. Nekoliko dana po promjeni vlasti PPD počinje s uvozom plina te godinu završava sa šesterostruko većim prihodima, konkretnije riječ je o 300 milijuna kuna, a Vlada te godine diže cijene plina u nebo, odnosno za 20 posto. PPD-ovi prihodi penju se tako i iznad onih HEP Plina premda je riječ o tvrtki koja opskrbljuje kućanstva, a koja je još jednom slučajno u to doba poslovala s minusom.

-Krajem 2012. godine udio Prvog plinarskog društva u ukupnom uvozu prirodnog plina bio je 16,68 %, a opskrbni, odnosno prodajni portfelj, povećan je s 80 milijuna m3 u 2012. godini na 260 milijuna m3 u 2013. godini. Kroz 2014. godinu, Prvo plinarsko društvo će opskrbljivati hrvatsko tržište sa 600 milijuna m3 prirodnog plina što predstavlja oko 25 % tržišta što ih čini najvećim uvoznikom prirodnog plina i jednom od najbrže rastućih tvrtki u Hrvatskoj. S tim tržišnim udjelom PPD je pretekao Inu, koja trenutno drži 18 % tržišta. PPD ima zaključene ugovore s GPZ-Opskrbom i HEP-Plinom Osijek te Petrokemijom Kutina i HEP Proizvodnjom, dva najveća potrošača koji troše oko 40 % ukupne potrošnje tržišta. Trvtka ima aspiracije svoj biznis proširiti u razna druga područja, kao što su obnovljivi izvori i ESCO usluge, navodi se na energetiki.net.com.

Inače, jedini kandidat za šefa HDZ-a Andrej Plenković u petak je od glavnog tajnika stranke Domagoja Miloševića zaprimio odgovor o detaljima poslovanja svoje stranke u spornim godinama. U istom stoji da se stranka zaduživala kod više trgovačkih društava, a posljednju pozajmicu dao joj je DIV d.o.o., i to 23. prosinca prošle godine, u visini od 1,4 milijuna kuna, uz kamatu od 6 posto.

Share Button
Izvor :

Dnevno.hr

Komentari

comments

You may also like

By 

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li dalicom.eu koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi dalicom.eu i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Dalicom.eu ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na dalicom.eu. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Dalicom.eu koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti dalicom.eu koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Dalicom.eu koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja dalicom.eu ili partner omogućuje se putem kolačića koje dalicom.eu, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close