Headline News

Početak kraja Milijana Vase Brkića Vlasnik PPD-a optužio stranku da ne vraća zajam od 4,2 mil. kuna

Više od osam mjeseci Hrvatska demokratska zajednica kasni s vraćanjem pozajmice iz 2014. u visini od 4,2 milijuna kuna tvrtki Gas Trading d.o.o., čiji je osnivač firma Prvo Plinarsko društvo u vlasništvu Pavla Vujnovca, zbog čega su im na adresu zagrebačke središnjice ovih dana poslali obavijest u kojoj potražuju da im se vrati posuđeni novac. […]

image_pdfimage_print

Više od osam mjeseci Hrvatska demokratska zajednica kasni s vraćanjem pozajmice iz 2014. u visini od 4,2 milijuna kuna tvrtki Gas Trading d.o.o., čiji je osnivač firma Prvo Plinarsko društvo u vlasništvu Pavla Vujnovca, zbog čega su im na adresu zagrebačke središnjice ovih dana poslali obavijest u kojoj potražuju da im se vrati posuđeni novac.

Povrat posuđenih milijuna uz kamatu od čak 7,5 posto je putem intervjua u tjedniku Nacional prekjučer zatražio i sam poduzetnik Pavao Vujnovac koji je ispričao da ga je za financijsku pomoć zamolio tadašnji glavni tajnik stranke Milijan Brkić, danas zamjenik predsjednika HDZ-a. Iz Brkićeva kruga, pak, doznajemo da ga je s Vujnovcem upoznao tadašnji predsjednik stranke Tomislav Karamarko, ali iz izvora bliskog bivšem šefu HDZ-a, uvjeravaju nas da to nije istina. Ova afera posljedica je unutarstranačkih borbi koje su eskalirale nakon Karamarkova odlaska, a očito u stranci ima onih koji žele da s njim ode i Brkić.

– Ovo je početak Brkićeva kraja – komentira naš sugovornik iz stranke.

Prikriveni rat

Unatoč jedinstvu stranke koje se pokušava oslikati u svim službenim izjavama i porukama što se odašilju u javnost, sukobi u pozadini odvijaju se punom žestinom.

U krugu bliskom zamjeniku predsjednika HDZ-a Brkića tvrdi se kako iza informacije da je Brkić bez znanja Predsjedništva HDZ-a stranku zadužio za 4,2 milijuna kuna stoje stranački kadrovi kojima su odlaskom Karamarka s čela stranke srušene ambicije. Plasiranjem informacija da je Brkić kod Vujnovca posudio novac želi se, kaže naš sugovornik, poljuljati Brkićeva pozicija u stranci, a ne razumije se da od toga nitko neće imati nikakve osobne koristi, već da samo nanosi štetu HDZ-u koji se sada mora konsolidirati i pripremiti za parlamentarne izbore.

– Brkić nije sam došao do Vujnovca i tražio da HDZ-u pomogne kratkoročnom pozajmicom. Brkića je Karamarko odveo kod Vujnovca, upoznao ga s njim, a Brkić je kao glavni tajnik odradio sve tehničke detalje. Uostalom, neistina je da nitko nije znao za pozajmice. One su takve prirode da se za njih po Financijskom statutu nije trebalo tražiti odobrenje Predsjedništva HDZ-a, ali su o njima uredno sklopljeni i ovjereni ugovori koji su uvedeni u poslovne knjige stranke – kaže osoba iz uskog kruga zamjenika predsjednika HDZ-a napominjući da su stranačke financije prošle Državnu reviziju, te da su svi u njih imali uvid.

Vidi još:  ZA MILIJANA BRKIĆA VUČIĆ JE GOSPODIN? To ne misle ni ‘Krajišnici’, evo zašto ga mrze više od Hrvata!

Međutim, naš izvor blizak, pak, bivšem šefu HDZ-a Karamarku demantira tvrdnju, koju je i glasnogovornik Ivan Jabuka naveo u priopćenju HDZ-a, a to je da su “pozajmice uzimane uz znanje bivšeg predsjednika HDZ-a, Tomislava Karamarka”.

Međusobni napadi

– Nije to istina. Karamarko, koliko čujem, to nije potpisao. I zašto bi on spajao Brkića s Vujnovcem kad je to sve isto društvo iz lokala u koji Brkić redovito zalazi Cropuba: Zoran Gobac, Josip Jurčević… – govori nam naš sugovornik. Isto tako ističe da mu nije jasno zašto je sada nastupila tolika nervoza u stranci kad je ta posudba zapravo bila u skladu sa zakonom.

– Brkiću očito nije jasno da je došlo do novih političkih kretanja, pa da je i sam “politički mrtav” – komentira naš sugovornik.

U Izvješću o obavljenoj reviziji za 2014. očito je da je HDZ uzeo pozajmicu, i to tako što je “stranka zaključila tri ugovora o pozajmici u ukupnom iznosu od pet milijuna kuna s rokom povrata do konca lipnja odnosno do konca listopada 2015.”.

Visoka kamata

U Izvješću se navodi da je do kraja 2014. otplaćeno milijun kuna, a glavnici je pripisana kamata u iznosu od 148 tisuća kuna. “Do obavljanja revizije (svibanj 2015.), otplaćena je glavnica u iznosu od 800 tisuća kuna, a glavnici je pripisana kamata u iznosu od 9.500 kuna te je koncem svibnja 2015. obveza iznosila 3,3 milijuna kuna”, navodi se u nalazu Državne revizije.

Pozajmica je vidljiva i u samom izvješću koje je tvrtka Gas trading d.o.o. iz Vukovara dostavila Financijskoj agenciji, a u kojem se navodi: “Kratkoročne obveze na dan 31. 12. 2015. iznosile su 5,3 milijuna kuna. Obveze za zajmove iznose 5,3 milijuna kuna”. Oglasio se jučer HDZ priopćenjem u kojem su objasnili da je stranka tijekom 2014. i 2015. uzimala kratkoročne pozajmice od PPD-a.

– Bilo je to u skladu s pozitivnim zakonskim propisima i Financijskim statutom HDZ-a te posve transparentno, što je svakome dobronamjernom vidljivo iz financijskih izvješća – navodi se u priopćenju.

Nadalje pojašnjavaju da se izvješća svake godine, nakon usvajanja na sjednicama Predsjedništva HDZ-a, dostavljana Državnom uredu za reviziju i Financijskoj agenciji te da su objavljivana u skladu s propisima. Međutim, ni u jednom od tih izvješća nije navedeno koja tvrtka je dala pozajmicu HDZ-u, to nije vidljivo ni u izvješću revizije, ali ni u financijskom izvješću objavljenom na službenim internet stranicama stranke na kojima su po zakonu političke stranke dužne javno i transparentno navoditi sve podatke o donatorima.

Vidi još:  Turudić i Brkić spašavaju Bandića od kaznenog progona!?

– Državni ured za reviziju je za 2014. i 2015. dao bezuvjetno mišljenje – navodi se u priopćenju HDZ-a te nastavlja:

Financiranje

– Pozajmice su korištene za tekuće redovno financijsko poslovanje te za financiranje izborne promidžbe za izbore za Europski parlament 2014. i predsjedničke izbore 2014./2015. Pozajmice su uzimane uz znanje bivšeg predsjednika HDZ-a Karamarka – navode u priopćenju te dodaju:

– Upozoravamo javnost da svi oni koji ovih dana pokušavaju uvjeravati novinare da su pozajmice uzimane bez znanja bivšeg predsjednika HDZ-a i bez usvajanja financijskih izvješća na sjednicama Predsjedništva HDZ-a iznose bezočnu laž, a time zacijelo čine i kazneno djelo. Iz ovakvih napada možemo samo sa žaljenjem konstatirati da očito postoje oni kojima progresivne promjene u HDZ-u nisu po volji, pa na ovaj način pokušavaju zaustaviti te procese. To im neće uspjeti!

DIP: Sve je bilo po zakonu GONG: Sve treba istražiti

Državno izborno povjerenstvo jučer nam je na pitanje jesu li bili upoznati s pozajmicama koje je HDZ tijekom 2014. godine dobivao od privatne tvrtke dao odgovor u kojem su citirali Zakon o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe.

“Člankom 2. stavkom 1. Zakona propisano je da političke stranke mogu radi ostvarivanja svojih političkih ciljeva stjecati prihode od imovine u svojem vlasništvu, članarine, odnosno članskog doprinosa, izdavačke djelatnosti, dobrovoljnih priloga, prodaje propagandnog materijala, organiziranja stranačkih manifestacija te iz drugih zakonom dopuštenih izvora”, navodi potpredsjednica DIP-a Vesna Fabijančić-Križanić. GONG, pak, smatra i upozorava na to da Državno izborno povjerenstvo zapravo ne radi svoj posao kontrole financijskog poslovanja stranaka kako treba i ukazuje na to da bi morali biti aktivniji. Ne spore što se HDZ zadužio kod trgovačkog društva, ali je sporno što ono nije transparentno.

– U javno dostupnom izvještaju HDZ-a za 2013. navode se obveze za zajmove Zagrebačke banke i Jadranske banke Šibenik u iznosu od 8.811.072,00 kn bez navođenja uvjeta zajmova. Međutim, u izvještaju za 2014. navode se ukupni iznosi kredita od 15.868.041,00 kn, kamatne stope 5,5 i 7,5%, ali se ne zna tko je dao kredite – stoji u GONG-ovoj objavi na Facebooku. Financijski izvještaj Državnog ureda za reviziju za 2014. navodi, primjećuju u GONG-u, da se HDZ zadužio kod dvije poslovne banke i dva trgovačka društva koja nisu spomenuta u godišnjem financijskom izvještaju HDZ-a pa se samo može nagađati tko je dao kredite.

Vidi još:  ĆESIĆ ROJS ‘NAGAZIO’ BRKIĆA: ‘On je sve samo ne desničar! Kome je njegov brat Jozo nosio kuverte?’

– HDZ kao stranka kojoj se sudi za netransparentno financiranje mora pokazati punu transparentnost, što znači i detaljno objavljivanje svih informacija o kreditima i zajmovima, tko ih je dao, iznosi, kamatne stope, rokovi otplate, instrumenti osiguranja. DIP kao nadležno tijelo za kontrolu financijskog poslovanja političkih stranaka morao bi provoditi aktivniju kontrolu financijskih izvještaja stranaka i tražiti dodatne provjere putem drugih nadležnih tijela, a ne da se događaju ovakvi slučajevi gdje možete predati izvještaje s nepotpunim podacima. Možemo se samo zapitati postoji li učinkovita kontrola financijskog poslovanja političkih stranaka?! – zaključuju u GONG-u.

Iz PPD-a došao u Ministarstvo gospodarstva

Kad je otkriveno da je tvrtka Pavla Vujnovca dala milijunsku pozajmicu HDZ-u jučer su se u stranci mogli čuti komentari i o zamjeniku ministra gospodarstva. Vlada je, naime, u veljači ove godine, kako su tada izvijestili mediji, na “zatvorenom dijelu sjednice imenovala Lea Preleca zamjenikom ministra gospodarstva.

Dipl. ing. elektrotehnike Leo Prelec dosad je obnašao funkciju izvršnog direktora tvrtke PPD – Trgovina energijom koja je sastavni dio PPD grupe Pavla Vujnovca”. Inače, tvrtku Gas Trading d.o.o. s temeljnim kapitalom od 20 tisuća kuna osnovala je tvrtka PPD u veljači 2013. godine, ali ona proteklih godina zapravo nije prijavljivala neko znakovito poslovanje. Vidljivo je da iz financijskih izvješća da je 2013. prijavila tek 311,5 tisuća kuna prihoda, 2014. 267,3 tisuća kuna te 2015. 487,4 tisuća kuna. Prijavila je lani dobit od 58,3 tisuće kuna. U međuvremenu je osnivač tvrtke postao Goran Andrijanić koji je ujedno i direktor. Do 2015. tvrtka je imala jednog zaposlenog, a od lani ima dva zaposlena.

Share Button

Komentari

comments

You may also like

By 

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li dalicom.eu koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi dalicom.eu i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Dalicom.eu ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na dalicom.eu. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Dalicom.eu koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti dalicom.eu koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Dalicom.eu koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja dalicom.eu ili partner omogućuje se putem kolačića koje dalicom.eu, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close