POLITIČKI KAMELEON KOJI JE OD partijskog sekretara, preko Tuđmana i Milanovića došao i do Ane Karamarko

Frizerski saloni u Hrvatskoj sve više postaju mjestima za moguću trgovinu utjecajem, pa tako i utjecajem na pravosudne odluke u pojedinim sudskim predmetima. A sudski spor kojeg vodi gosp. Ivica Mišetić, bivši dugogodišnji direktor Croatia Airlinesa, premašuje vrtoglavih pet milijuna kuna!

Posljednji skandali pod medijskim radnim nazivom „Konzultantica“ zatalasali su, očito, niz kriznih aktivnosti u Vladi RH i HDZ-u, te iznijeli na svjetlo dana niz pikanterija koje oslikavaju društveni stalež kojem trenutno hrvatska javnost sudi, a o čemu smo već prije pisali. Riječ je o nesvakidašnjoj pojavi pretvaranja frizerskog salona u mjesto crkvene ispovjedaonice s najrazličitijom klijentelom i s vrlo visokim novčanim ulozima. Pravničkim žargonom rečeno, frizerski salon ima sva obilježja mjesta za moguću trgovinu utjecajem, pa tako i mogućim utjecajem na pravosudne odluke u pojedinim sudskim predmetima, posebno na okolnost jednog od posjetitelja, gospodina Ivice Mišetića, bivšeg dugogodišnjeg direktora nacionalne zrakoplovne tvrtke Croatia Airlines (dalje u tekstu: CA), čija vrijednost sudskog spora prelazi vrtoglavi iznos od pet milijuna kuna.

Umiljato janje dvije majke siše

Da podsjetimo, Ivica Mišetić je na temelju objavljenih vijesti da sjedi na dvije upravljačke stolice, od kojih je jedna u Buzinu u CA, a druga u Frankfurtu na Maini – i to u Nadzornom odboru Lufthanse, morao napustiti hrvatsku nacionalnu zrakoplovnu tvrtku. Naime, novinar Josip Bohutinski je prvi objavio vijest o ovom slučaju u tjedniku Business, a to je kasnije prenijelo i nekoliko drugih medija. Osim toga, Lufthansa je putem bivšeg direktora Ivice Mišetića učlanjena u Star Alliance (koju je osnovala i koju vodi Lufthansa), a njega instalirala u predsjedništvo Udruge europskih avioprijevoznika. On je, zauzvrat, poslovanje CA u potpunosti podredio interesima Lufthanse i to na štetu RH kao nominalnog vlasnika CA.

Nakon te medijske objave Mišetić je ujesen 2010. godine javno raskrinkan i smijenjen, ali ne na način da mu je uručen izvaredni otkaz zbog štete i narušenog ugleda CA, već perfidnim sklapanjem sporazumnog raskida radnog odnosa. Upravo taj detalj u dogovoru sa strukturama unutar CA je postao pravni temelj za podnošenje Mišetićeve tužbe protiv bivšeg poslodavca.

Vidi još:  JEDAN ČUDAN DETALJ: Je li Karamarko ovo namjerno prešutio?

Međutim, s kaznene strane odgovornosti gospodina Mišetića za nastalu štetu nacionalnoj zrakoplovnoj tvrtki se od tada ništa ne događa u za to nadležnim institucijama RH, isto kao ni s podatkom je li Ivica Mišetić za višegodišnje protuzakonito nadzorovanje u njemačkoj Lufthansi platio porez u RH ili je taj prihod ostao „nevidljiv“ našoj Poreznoj upravi. U to vrijeme predsjednik NO-a CA i formalni Mišetićev šef bio je Miomir Žužul, poznat po zaboravnosti plaćanja poreza Republici Hrvatskoj.

Trio Sanader – Žužul – Mišetić jedini je odgovoran za kupovinu zrakoplova „Dash“, koji očito imaju kontinuiranu tehničku grešku u proizvodnji a njihova upitna nabava neodoljivo podsjeća na kupnju vozila „Patria“.

Isto tako, do danas nisu razjašnjene ozbiljne sumnje i moguće indicije koje vode prema političko-korupcijsko-privatizacijskom skandaloznom pitanju: Je li Lufthansa dugogodišnji prikriveni vlasnik Croatia Airlinesa?

Kažu da svaka banana država u vrijeme osnivanja prvo formira policiju, potom vojsku i odmah nakon toga aviokompaniju. Bilo je to i u slučaju sa ZAGAL-om, kako se na početku zvao CA. Za vrijeme Mišetićevog dugogodišnjeg upravljanja nacionalnom zrakoplovnom kompanjim ukupni dug domaćeg prijevoznika se priližio ekstremnoj brojci od blizu milijardu kuna, a on je ostao upamćen po sposobnostima sjedenja u velikom broju nadzornih odbora od Frankurta na Majni do Pučišća na Braču.

Šef partijske ćelije na fakultetu

Ivica Mišetić bio je nekad, preciznije 1989. godine, partijski sekretar SKJ mladih na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, gdje mu je zamjenik bio dr. Darko Prebežac, bliski prijatelj s bivšim premijerom RH, Zoranom Milanovićem te sa Sinišom Petrovićem, bratom od nekadašnjeg voditelja Transparency International Hrvatska, Zorislavom Antunom Petrovićem.

Nakon odlaska iz CA i neuspjelog pokušaja zapošljavanja kod Ivice Mudrinića u T-comu, gospodin Mišetić se zaposlio kod Emila Tedeschija, gdje već šest godina obnaša funkciju tajnika Atlanitc Grupe. Dakle, nakon SK prekrcao se u HDZ-ov autobus Franje Tuđmana, a nakon toga ponovno u SDP-ovo Tedeschijevo jato.

Vidi još:  Varga istražiteljima govorio o Brkiću, Karamarku i Todoriću: Tko mu je i za što plaćao

Da je gospodin Mišetić pripadnik posebne grupacije političkih kameleona koji često mijenjaju kapute govori podatak kako je on na posljednjim parlamentarnim izborima dobio predizborne najave iz službenih struktura HDZ-a za kandidiranje na mjesto ministra prometa u novoj vladi RH. Međutim, preveliki koruptivni uteg Sanaderova vremena koji Mišetić vuče za sobom nije bio baš neka preporuka za mjesto ministra u sklopu Domoljubne koalicije.

Inače, lista najutjecajnijih osoba u Hrvatskoj iz 2005., objavljena u tadašnjem tjedniku Nacional, sadrži imena onih koji su stvarno utjecali na politička i gospodarska zbivanja u našoj zemlji, bez obzira na moć koja je proizlazila iz njihovih formalnih ovlasti i funkcija. Na toj listi ime Ivice Mišetića zauzimalo je 148. mjesto. Ispred njega bio je rangiran odvjetnik Čedo Prodanović, a odmah iza njega odvjetnik Anto Nobilo.

Pokajnik sa Sanaderovog suđenja

Da trenutni klijent frizerskog salona Ane Karamarko ima zanimljiv pedigre vidljivo je i sa suđenja bivšem premijeru dr. Ivi Sanaderu. Da ne trošimo riječi i ne donosimo jednostrane zaključke, u prilogu teksta donosimo Mišetićev pokajnički iskaz, pa čitateljima prepuštamo da sami pročitaju „plastični“ iskaz i način kako „pjeva“ nekadašnji, veliki direktor CA, iznesen pred kamerama i mikrofonima istražitelja USKOK-a. Sadržaj službene bilješke USKOK-a otkriva rastrošnost na putovanja bivšeg premijera Sanadera, ali i onu drugu stranu podaničkog mentaliteta ljudi koji su ga opsluživali.

Kako vidimo, bivši premijer RH dr. Ivo Sanader nije mogao tek tako dobivati toliko besplatnih karata od Mišetića za sebe i svoju familiju i za potrebe njegovih učestalih putovanja u New York i druge dijelove SAD-a. Možda bi se ovdje mogao tražiti i odgovor kako je u Hollywoodu kupljen apartman od 1,5 milijuna dolara za Sanaderovu kćerku s glumačkim ambicijama. Nadalje, kao rezultat suspektnog poslovanja iz vremena Mišetićevog direktorovanja, CA je tužen u SAD-u. Tužba dolazi od dugogodišnjih „prijatelja“ iz Amerike, kompanije „Networld“ i familije gospodina Djivoja, s kojom je Ivan Mišetić 1997. u ime CA ugovorio posao zastupanja u SAD-u i Kanadi. Ako se zna da je godišnji promet od prodaje karata CA iznosio 26 milijuna američkih dolara, a kako se navodi u tužbi Networlda, vrlo lako je izračunati da  je to CA kroz dugogodišnje razdoblje trajanja ugovora stajalo više od vrtoglavih 50 milijuna dolara. Zaključno, za deset godina ove uspješne koruptivne simbioze iz Hrvatske je sasvim legalno „isparilo“ najmanje 20 milijuna dolara, a CA godinama bilježi gubitke koje plaćaju porezni obveznici.

Vidi još:  Varga istražiteljima govorio o Brkiću, Karamarku i Todoriću: Tko mu je i za što plaćao

Vijest o međunarodnoj tužbi Networlda protiv CA je objavljena na američkim sudskim iternetskim stranicama Court House News. To je američki nacionalni internetski servis vijesti specijaliziran za pravnike i odvjetnike, a smješten je u Pasadeni, u saveznoj državi Kalifornija.

Pokradeni snovi dijaspore i Vlade Gotovca

Kao primjer moralne vertikale i beskrupuloznosti Ivice Mišetića u prilogu teksta donosimo kopiju pisma Svemira Radmila upućenog pokojnom Vladi Gotovcu, a kojeg je sastavio upravo Mišetić, za potrebe uhljebljivanja nekadašnjeg suspektnog šefa prodaje CA, a javno objavio Zdenko Padjen na svojim internetskim stranicama.

Na žalost, poslovna tragedija CA pod Mišetićevom dirigentskom palicom govori o pokradenim hrvatskim građanima i njihovim snovima, naročito iseljenicima, koji su uložili velik novac u tu državnu tvrtku i ostali trajno prevareni. Iako hrvatska dijaspora broji gotovo 4,5 milijuna ljudi, koliko i sama Hrvatska, dugogodišnje štetočine na čelu CA i njihovi politički mentori nisu u proteklih 25 godina hrvatske samostalnosti ni pokušali povezati izravnim zračnim linijama najznačajnija središta svijeta u kojima živi iseljena Hrvatska, kao što su Perth ili Sydney u Australiji, Toronto u Kanadi  i Cleveland ili Pittsburgh u SAD-u. To će umjesto CA učiniti Air Serbia, tj. bivši JAT, koji će počevši od 23. lipnja 2016. godine pet puta tjedno redovnom linijom povezivati Beograd i New York s kojim će i Hrvati preko Srbije, ponovno, kao u bivšim vremenima, letjeti u Ameriku.

Izvor :

Dnevno.hr

Komentari

comments