Pomirili se vlada i sindikati: Dobit će 5 posto povišice, ništa od štrajka

POSTUPAK mirenja u sporu vlade i sindikata javnih službi oko rasta osnovice plaća u javnim službama za 2019. nastavljen je jutros u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, a ministar Pavić nakon sastanka kazao je da su sindikati prihvatili ponudu vlade.

“Uspješno smo završili proces mirenja. Idemo s 3 posto od 1.1. 2019. godine, 2 posto od 1. 9. 2019.”, rekao je ministar Pavić nakon sastanka sa sindikatima.

“Drago mi je da smo uspjeli iznaći dodatnih 150 milijuna kuna”, dodao je, prenosi N1.

“Vlada je izašla maksimalno sa svoje strane, zahtjevi sindikata su bili puno veći, ovo je maksimum koji smo mogli dati u ovom trenutku. Zadovoljstvo je što smo uspješno završili proces mirenja. Vlada će izdvojiti dodatnih 150 milijuna kuna uštedama u resorima”, rekao je Pavić i otkrio da će se poslijepodne sastati s predstavnicima sindikata državnih službi kojima će ponuditi isto što i sindikatima javnih službi.

Odluka nije bila jedinstvena

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec najavio je da će se pristupiti potpisivanju dodatka na Temeljni kolektivni ugovor.

“Odluka nije bila unisona, ali dovoljan je broj predstavnika sindikata za prihvaćanje ove odluke. Ovih osam sindikata prekida sve štrajkaške aktivnosti”, rekao je Mihalinec, dodavši da je važno da su se sindikati donekle približili svojim zahtjevima.

Na pitanje hoće li članovi biti zadovoljni ovakvim dogovorom, Mihalinec je poručio: “Uvijek je netko zadovoljan, netko nije zadovoljan. Naša tijela su preuzela odgovornost i donijela takvu odluku.”

Predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem rekla je da je njeno članstvo bilo protiv sporazuma.

“Mirenje je uspješno okončano jer je većina sindikata prihvatila ponudu. Sindikati obrazovanja su se u svojim tijelima izrazili protiv. Sustav obrazovanja nije bio za ovu ponudu”, poručila je.

Izvor :

index

Komentari

comments

Vidi još:  Pavić priznao: ‘Za mirovinu sa 67 godina preporuka stigla iz Bruxellesa’