‘POSLE BROZA SVE SE SROZA’ Crnogorci dižu spomenik Josipu Brozu Titu usred Podgorice: ‘Bez antifašizma ne bi bilo naše države’

U vrijeme komunizma Podgorica, glavni grad Crne Gore, nosila je ime Titograd po Josipu Brozu Titu. 

Iako je nakon raspada bivše države ime promijenjeno, u kolektivnom sjećanju mnogih stanovnika grada on je i dalje ostao Titograd. TItovo ime nosi jedna od najprometnijih ulica u gradu, koja povezuje Stari aerodrom i centar Podgorice, kafić Titograd u centru Podgorice uvijek je pun, a Nogometni klub Mladost ove je sezone odlučio nastupiti pod nekadašnjim imenom – Omladinski fudbalski klub Mladost.  Tito i dalje figurira kao jedna od omiljenih povijesnih ličnosti u Crnogoraca, a na 35.godišnjicu njegove smrti netko je u dnevnim novinama objavio “tužno sjećanje” s popratnim tekstom – ‘Posle Broza, sve se sroza’, donose crnogorske Vijesti.

Prijedlog izazvao lavinu negativnih komentara
Stoga ne čudi inicijativa da se jugoslavenskom predsjedniku podigne spomenik u središtu grada. Ideju je na sastanku sa pripadnicima udruga Narodnooslobodilačke borbe podržao gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković, rekavši kako se Podgorica mora ponositi svojom tradicijom i činjenicom da je 47 godina nosila ime Titograd. Istaknuto je da bez ideje antifašizma nema ni moderne države Crne Gore. Vuković pripada Demokratskoj partiji socijalista, a podršku ideji dale su i stranke Demokratska Crna Gora (druga najsnažnija u gradu) te Socijaldemokratska partija.

Naravno, ima i onih kojima se ideja ne sviđa i koji Tita drže jednim od najvećih komunističkih zločinaca i diktatora 20.stoljeća, pa je prijedlog gradonačelnika Vukovića izazvao lavinu negativnih komentara, naročito na internetu. Najviše se protiv 3D Tita pobunila stranka Nova srpska demokratija, čiji je potpredsjednik Slave Radunović poslao oštru poruku podgoričkim gradskim vlastima.

“Oni koji se makar deklarativno zalažu za višepartizam, slobodu mišljenja i izbora, zabranu torture, slobode medija, pravedno suđenje, nepovredivost privatnog vlasništva i druge vrijednosti zapadne demokracije, dokazuju da Berlinski zid u Crnoj Gori još nije pao željom da podignu spomenik čovjeku koji je antipod za sve navedeno”, naveo je Radunović, dodajući da su za ispričani vic o Titu ljudi ležali godinama u zatvoru, prenosi Oslobođenje.

Tomislav Kukec

Komentari

comments