POSLOVANJE REGIONALNOG LIDERA: Hrvatski koncern “Agrokor” dvostruko zaduženiji nego Federacija BiH!

Hrvatski koncern “Agrokor” ovih je dana objavio rezultate svog poslovanja u 2015. godini prema kojima je prošla poslovna godina bila za 38,8 posto uspješnija od prethodne koju je taj koncern
završio sa gubitkom.

Dobit u prošloj godini, kako je saopćeno, iznosila je 1,18 milijardi kuna. Povećan je i broj zaposlenih kojih je sada oko 60 hiljada.

 

U “Agrokoru”, koji u svom sastavu ima 50 tvrtki, takav poslovni uspjeh objašnjavaju uključivanjem “Mercatora” u svoj poslovni okvir. Slovenački trgovački lanac koji je plaćen oko pola milijarde kuna uvećao je broj prodajnih mjesta u pet zemalja regiona i pospješio prodaju najpoznatijih Agrokorovih brendova.

 

Danas hrvatski div ima oko dvije hiljade prodavnica u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovioini, Srbiji i Crnoj Gori i u svim tim zemljama je vodeći trgovački lanac.

 

“Mercator” sa zaradom od 153 miliona kuna, te “Jamnica” i “Ledo” sa profitom od 400 miliona su najuspješnije tvrtke u sastavu “Agrokora”. Ono što zabrinjava vlasnike i menadžment Agrokora jest da se ukupan dug koncerna u prošloj godini povećao za dodatnih 2,1 milijardi kuna.

 

Ukupna kreditna zaduženja tako su na kraju prošle godine iznosila čak 45,3 milijarde kuna (oko 12 milijardi KM) Poređenja radi, ukupan dug u Federaciji BiH (Federacije, kantona, općina, javnih poduzeća…) u prošloj godini iznosio je 6,5 milijardi KM.

 

(SB)

Komentari

comments

Vidi još:  Kreću istrage koje će uzdrmati Plenkovićevu vladu i kompletno hrvatsko gospodarstvo