POTRESNA PRIČA KAKVIH ĆE BITI SVE VIŠE U HRVATSKOJ: ‘Nakon što platim stan, za život mi ostane 150 kuna’

Nezaposleni Slavonac s adresom u Puli preživljava od prodaje časopisa jer mu socijalna pomoć jedva pokrije troškove stanarine

Josip Kvesić, Slavonac s adresom u Puli, jedini prodavač prvog hrvatskog časopisa “Ulične svjetiljke” posvećen temi beskućništva i sličnim problemima, ispričao je za Glas Istre kako preživljava kao formalno nezaposlen, od socijalne pomoći i pomoći Grada Pule koji mu jedva osiguraju krov nad glavom.

Kvesić je prijavljen na Hrvatski zavod za zapošljavanje, uredno se javlja na natječaje, međutim već osam godina ne može naći posao. Prima socijalnu pomoć i pomoć Grada Pule koji mu jedva pokriju troškove stanarine jednosobnog stana. Stoga, budući da mu ostane svega 150 kuna, dodatno zarađuje prodajom časopisa “Ulične svjetiljke” o beskućništvu.

Časopis prodaje za 8 kuna, od čega mu ostane polovica, a privjeske koje sam izrađuje poklanja vjernim kupcima. Kvesić živi od zarade na ulici gdje prodaje časopis koji je počeo prodavati još prije četiri godine dok je živio u Prihvatilištu za beskućnike.

Nakon što plati stan ostane mu 150 kuna

“Više kupuju oni koji i sami pretaču iz ‘šupljeg u prazno’, nego oni za koje se zna da imaju viška novca. Ima ljudi koji samo odmahnu rukom, kao da sam si sam kriv, puno je predrasuda. Ja pošteno radim svoj posao, jedini koji mogu”, rekao je za Kvesić za Glas Istre.

“Izašao sam iz prihvatilišta prije četiri godine i službeno više nisam beskućnik, no i dalje prodajem ovaj časopis jer mi, nakon što platim stan, za život ostane tek 150 kuna. Živim skromno, ali mora čovjek nešto i pojesti”, kaže Kvesić koji se u nezavidnoj situaciji našao iz više razloga, između ostalog i zbog problema sa zdravljem.

Vidi još:  Prometov vozač ispričao tužnu priču malog putnika: “Sam je kod kuće do 2 ujutro, a u stanu mu je tako hladno da se vozi autobusom kako bi se ugrijao”

Razbolio se i postao tehnološki višak
“Godina proizvodnje, problemi sa zdravljem, sve pomalo, što da vam kažem. Iz Slavonije sam, radio sam godinama u Rijeci kao električar. Nakon što sam zbog problema sa zdravljem nekoliko puta ostao na bolovanju, postao sam tehnološki višak. Novac se pomalo istopio. Stigao sam u Pulu jer sam čekao jedan posao, no kada se to izjalovilo, više nisam imao gdje”, rekao je za Glas Istre ovaj nesretni Slavonac.

Izvor :

net.hr

Komentari

comments