Pozadina sukoba između Čačića i Štromara: Kako je bivše prijatelje posvađalo 30 milijuna eura?

Koliko život može biti ironičan možda ponajbolje na svojoj koži osjeti hrvatski narod kojemu se političari na dnevnoj bazi smiju u lice. Ozbiljan i nadasve žestok rat ovih se dana odvija između Radimira Čačića i Predraga Štromara. Da priča po običajima hrvatske politike bude posve apsurdna, Čačić sa svojim Reformistima podupire Vladu u Saboru, u istoj toj vladi kao potpredsjednik i ministar sjedi Štromar kojega ovaj jednostavno netrpi.

Priča je tim više apsurdna kada se zna da je Čačić nekada slovio kao politički otac Štromara, u vrijeme kada su zajedno bili u HNS-u. Štoviše, Štromar ga je naslijedio na mjestu varaždinskog župana, a takvo što bez Ratkova vjetra u leđa nikada mu ne bi pošlo za rukom. Da učenik nije usvojio lekcije svojega učitelja svjedoče i posljednji lokalni izbori na kojima su se našli kao ljutiti rivali, da bi u konačnici varaždinskom županijom zavladao tko drugi nego vječni Ratko Čačić.

Dug iz prošlosti

Unatoč debaklu na lokalnim izborima, aktualni premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pobrinuo se za to da HNS ne padne u zaborav pa ga je prigrlio u svoju vladu zajedno sa Štromarom, koji se prema Čačićevim riječima ulovio funkcija kojima nije dorastao. Čačić je stoga zasukao rukave i napisao pismo koje je kuvertirao na adresu premijera Plenkovića, a u njemu traži Štromarov odlazak. No, pozadina sukoba između ovoga dvojca krije se u isplati 30 milijuna kuna iz proračuna za Varaždinsku županiju. Riječ je o dugu za prošlu i ovu godinu koje država treba podmiriti za 30-ak škola i pomoćnih objekata koji su građeni u vrijeme prošloga Čačićeva mandata.

Šef Reformista zahtijeva od premijera da se osigurava redovna godišnja isplata koja je bila neupitna do HDZ-ovih vlada. Čačića je rasrdila i ministrica obrazovanja Blaženka Divjak koja mu je sa Štromarom u posljednjem trenutku otkazala dogovoreni sastanak.

Čačiću smeta i Divjak?

“Dogovor mene, Plenkovića i Gordana Jandrokovića jest da se to regulira i novac isplati. Zdravko Marić je osigurao novac u proračunu, a Štromar sada po tome petlja skupa s ministricom Divjak”, bjesnio je nedavno Čačić kojemu pak iz HNS-a odgovaraju da mu je povrijeđen ego te da nije u pravu. Tko je u pravu, a tko u ovoj priči u krivu, teško je razlučiti, ali jedno je sigurno: gdje ima novca, ima i rata.

Autor: Iva Međugorac

Izvor :

dnevno

Komentari

comments