POZLIT ĆE VAM: Otkrivamo gnjusne razloge žurne ratifikacije Istanbulske konvencije

Iako nam se svima zajedno činilo kako je podijeljeno mišljenje o ratifikaciji Istanbulske konvencije motivirano plemenitim i ljudskim razlozima, bilo da je uistinu riječ o zaštiti žena od nasilja ili mogućnosti da se ljudi rodno određuju onako kako oni žele, bolna je istina da se pravi razlozi broje u milijunima eura.

Svi žele novac…

Točnije, Hrvatska će biti motivirana s oko 150 milijuna eura kako bi što kvalitetnije implementirala ovu konvenciju u hrvatski zakonik, a novac će, to je sasvim jasno, biti raspoređen po udrugama koje su se žestoko zalagale da ova konvencija zaživi.

Vrlo konkretna po ovom pitanju bila je Dubravka Šuica koja je u emisiji Otvoreno kazala:

„Ja se osobno zalažem za javno, zalažem se za Istanbulsku konvenciju, glasala sam za nju i u Europskom parlamentu. Ne vidim nikakvu rodnu ideologiju u toj konvenciji čini se da su neke snage unutar Hrvatske, posebice neke udruge – pokušavaju preko Istanbulske konvencije zauzeti određeni politički prostor i komadić političkog neba. Konkretno mislim i na Vigilare i na udrugu U ime obitelji”, izjavila je Šuica navodeći Udruge koje su se snažno opirale ratifikaciji „zbog političkog uspona”.

No, onda se nadovezala i spomenula i „još neke udruge koje su se našle, ali naravno i lijeve stranke koje žele na tome profitirati”…

Profit i zarada kao osnovni „light motiv” jedino su racionalno objašnjenje žestokih rasprava i sukoba stranki i udruga koje su sve goruće, realne probleme stavile sa strane kako bi u ovom slučaju izvojevali bitku.

Plenkovićev razlog

Iako prozvana zbog političkog i osobnog probitka kroz rasprave o ratifikaciji Istanbulske konvencije, Željka Markić :

„Od ove konvencije korist imaju samo dvije skupine – političari koji se žele, suprotno interesima građana, dodvoriti Europskoj komisiji i udruge koje će od Istanbulske imati veliku financijsku korist, a najglasnije su u zahtjevima da ju se ratificira”, izjavila je Markić misleći na udruge kao što su B.a.b.e., te raznorazne feminističke i LGBT udruge koje će, zasigurno, biti izdašno financirane za poboljšanje provedbe Istanbulske konvencije.

Uz ove prizemne, financijske razloge za uvođenje IK, u kojima nema ni traga plemenite namjere borbe za ljudska prava, sve je glasniji i jedan bitan, osoban razlog hrvatskog premijera koji je na ratifikaciji inzistirao snažnije od svih.

Premijer Andrej Plenković u idućih će nekoliko mjeseci odlučiti hoće li se natjecati za nominaciju Europske pučke stranke za kandidata za predsjednika Europske komisije na izborima u proljeće 2019. Obzirom da svoju želju za ovim mjestom hrvatski premijer ne skriva, mnogi se pitaju: nije li ratificiranje Istanbulske konvencije bio jedan od uvjeta koje je morao ispuniti?

Autor: Snježana Vučković

Izvor :

dnevno

Komentari

comments