PREŠLI CRVENU LINIJU: Nije Sirija glavna meta već nešto drugo OVO JE CILJ …!?

Britanska premijerka Terese May istovremeno je povukla dva iznenađujuća poteza. Prvo je priopćila Donaldu Trumpu da njena ratna avijacija i mornarica neće sudjelovati u mogućim udarima po Siriji.

Potom je objasnila: da su Londonu potrebni dokazi da je u sirijskom gradu Duma zaista izvršen kemijski napad i da iza njega stoji sirijska regularna vojska.

Odmah se nametnulo pitanje: je li ovo raskol u anglosaksonskoj strateškoj koaliciji ili dogovoreno ostavljanje Trumpu odstupnice? Prije će biti ovo drugo…

Nezavisno od svega, kako bi mogao izgledati američki udar po Siriji i kakve bi posljedice imao?

The National Interest, specijalizirani američki list za vojnu, sigurnosnu i stratešku analitiku, objavio je da će se Pentagon odlučiti za krstareće rakete „Tomahawk“ i AGM-86 i za „nevidljive avione“ B-2 Spirit i F-22 Raptor – donosi srbijanski portal Fakti.

The National Interest procijenjuje da bi Rusija uzvratni udar mogla nanijeti po bliskoistočnim bazama SAD i njihovih saveznika, koristeći krstareće rakete H-101, kojima su naoružani njeni strateški bombarderi Tu-95 i Tu-160, kao i krstareće rakete „Kalibar“.
Moskva je Bijelu kuću i Pentagon – i javno i zatvorenim kanalima – upozorila da je „kemijski napad“ u Dumi inscenacija i provokacija protiv Damaska i da ne napadaju Siriju.

U njeno ime je, nema sumnje – po dogovoru da on to izgovori, general Vladimir Šamanov, predsednik komiteta Države Dume za odbranu, poručio SAD da će Rusija, ako primene silu protiv Sirije, preduzeti sve političko-diplomatske, a po potrebni – i vojne uzvratne mjere. Pritom je upozorio:

„Politika dvostrukih ‘aršina’ prešla je svaku mjeru. Bez odgovora neće ostati ni jedno protupravno djelovanje protiv Sirije. Trump je rekao da će ako zatreba ponoviti udar. Neka se ne zanose, sa svim svojim udarnim brodskim grupama i lažima. Rusija je suverena zemlja sa saveznicima i sa garantima ovoga što se događa u Siriji. Nećemo dozvoliti Amerikancima da ‘kuju željezo na tuđem nakovanju“.

Doktor vojnih znanosti iz Moskve Konstantin Sivkov procijenio je da će Amerikanci – izvoditi udare s teritorije Saudijske Arabije i iz Crvenog mora. Da bi njihovi strateški bombarderi B-52 i brodovi ostali van domašaja ruskih PVO sistema S-300 i S-400.
On procijenjuje da nije jako vjerojatan udar po rezidenciji Bashara al Assada.

Analitičar Sergej Iljin je uvjeren da se iza svega krije nešto šire i važnije od same Sirije: da su Amerikanci i njihovi saveznici odlučili da započnu veliku igru bez koordinata i zaigraju na sve ili ništa.

On je uvjeren da griješe svi koji smatraju da je Trump realno sklon dobrim odnosima sa Rusijom, samo što mu ne dozvoljavaju da to i pokaže. Po njegovom mišljenju, stvari uopće ne stoje tako jer je Obama, u usporedbi s Trampom, bio „duša ljudska“ i umjeren političar.

Iljin čak naglašava: „Rusija se upravo sada suočava sa apsolutnim pravnim i geopolitičkim vršljanjem Zapada u razmjerima koje brinu. Prethodne godine su bile samo priprema za ovaj napad. Zapad od Rusije pokušava napraviti otpadničku zemlju i da je liši političkog i ekonomskog potencijala. To znači da su sad i njihovi saveznici prešli crvene linije. A to je put k velikom konfliktu“.

Po njegovom mišljenju, poraz bi Rusiju lišio statusa sile koja je u stanju uzeti u zaštitu svoje saveznike spremne da svoje suverenitet brane od liberalne globalističke elite. A za SAD bi poraz imao još dramatičnije posljedice jer bi postalo jasno da Washington više nije u stanju ni da obuzdava Rusiju, a izgledi da SAD povrate ulogu svjetskog hegemona potpuno bi nestali…

Fakti | Croative.net foto-ilustracija: Daily Mail

Vidi još:  MOĆNI MAFIJAŠKI BOSS UBIJEN ISPRED SVOJE KUĆE Napadač ga je upucao šest puta u prsa, svjedoci kažu da je sve bilo gotovo u tren oka

Komentari

comments