Prijeti mu zatvor zbog tri kilograma duhana: “Bolestan sam i bez posla, zašto država ne proganja one u mercedesima i bmw-ima”

Vratio se majci u Žabno, a ona je ubrzo potom naglo preminula. Denis se razbolio. Ima trombozu i giht te nema jedan bubreg. Danas-sutra mogao bi ostati bez nogu

Denis Pintić kaže da je bolestan i da teško živi

Priznajem, nelegalno sam prodavao duhan, tri kilograma, i od toga ne bježim. Zaradio sam toliko da si kupim kruh, sapun i prašak za veš, ne za BMW – veli Denis Pintić iz Svetoga Ivana Žabna kod Križevaca, bolestan i nezaposlen 46-godišnji vodoinstalater.


Živi od socijalne pomoći u iznosu od oko 800 kuna i dobiva vaučer od 200 kuna za struju. Kad plati režije, ostane mu 300-400 kuna da preživi cijeli mjesec. Prije mjesec dana policija ga je kazneno prijavila za nelegalnu prodaju duhana i mora na sud. Prijeti mu velika novčana kazna, ali i zatvor.
Pripovijeda kako je radio u struci, da bi prije pet godina ostao bez posla u Zagrebu. Vratio se majci u Žabno, a ona je ubrzo potom naglo preminula. Denis se razbolio. Ima trombozu i giht te nema jedan bubreg. Danas-sutra mogao bi ostati bez nogu.
– Ponavljam, priznajem da sam prodao malu količinu duhana na crno, ali jesam li baš ja osoba koju bi policija zbog toga trebala progoniti – pita Denis, koji je kazneno prijavljen prije mjesec dana i sada čeka suđenje.
Priznaje i da je to drugi put kako je progonjen zbog djelatnosti kojom si priskrbljuje nešto novca za osnovne životne potrebe.
– I tada sam kupio tri kilograma duhana i policija me je prijavila. Morao sam platiti 500 eura kazne. Nešto sam posudio, nešto mi je dala moja 90-godišnja baka. I taman sam vratio taj novac, nema deset dana. Sad su me ponovno prijavili – kaže Denis.
Domeće kako je spreman raditi, ali za njega posla na Zavodu za zapošljavanje nema. Kako preživjeti s 300-400 kuna mjesečno?


– Teško. Nikako. Povremeno nekome pokosim travu, a nekad upadne i kakav vodoinstalaterski posao. Ali da nema bake… Znam da sam učinio nešto nezakonito, ali zar ne bi država trebala progoniti one s mercedesima i BMW-ima, kud su našli baš mene? Ja sam nula, to sam napravio samo da preživim – kaže nezaposleni i bolestan 46-godišnjak.
Što će učiniti ako ponovno bude osuđen na globu?
– Kaznu nemam odakle platiti. Ići u zatvor – zaključuje Denis Pintić. (hš)
FOTO: NIKOLA WOLF

586630cookie-checkPrijeti mu zatvor zbog tri kilograma duhana: “Bolestan sam i bez posla, zašto država ne proganja one u mercedesima i bmw-ima”
Izvor :

podravski

Komentari

comments