PROF. BOSANAC: “Nisam našao američkog generala koji je u 20 godina stekao toliko bogatstvo kao Krstičević” Prije 27 godina podoficir JNA, danas general težak milijune kuna.

“Ako se ne mijenjaš, izumireš. Zašto se u našoj zemlji ništa ne mijenja? Sve kao da stoji. Samo su aktivni ‘estradni ministri’ što ih mediji love po ulicama, a oni su toliko u žurbi da u pravilu na sva pitanja novinara nude neke nebuloze kao odgovore u smislu kako je sve ‘ok’ i samo što nije pokrenuta reforma na kojoj oni ‘teško rade’”, piše u kolumni za portal Republika dr. Nedeljko Bosanac redovni profesor i predstojnik Katedre za gospodarska znanja na Pravnom fakultetu u Osijeku koji se bavi  društvenom, ekonomskom, socijalnom, filozofskom i političkom zbiljom Hrvatske.

“Krstičević nakon incidenta u Saboru: ‘Ja sam ratnik, to se ne radi vojniku!’. Ma, kakvom vojniku? Sjetim se ‘Sinovi (hadezeovci) i prosjaci (nacija)’.
Evo koliko je težak Damir Krstičević


Pitate se od kuda mi sada takva prispodoba: ‘hadezeovci i nacija’? Gledajte, bogatstva ministra vojnog, a koja je stekao od “roditeljskog rada u prodaji poljoprivrednih proizvoda”, značajno su narasla u samo 27 godina nakon rata u kome je on sudjelovao i stekao čin generala. Mislim, biti još samo prije 27 godina podoficir JNA, a danas biti general i težak nekoliko milijuna kuna, otvara pitanje jesu li i drugi generali bogataši ili su samo sitni amateri? Zašto amateri? Pa, za samo 27 godina steći tako visoko bogatstvo mnogim generalima nije uspjelo, ma bili oni i američki.

Američki generali trebaju zavidjeti Krstičeviču

Malo sam surfao internetom i nisam uspio naći niti jednog američkog generala koji je za dva desetljeća stekao usporedivo bogatstvo, pa mi se čini da kada bi ih informirao bili bi zavidni našem ‘vojničini’. Mnogima je, ne samo ministru vojnom, iz kruga hrvatskih bogatuna baš sve krenulo naprijed. Da, sve je krenulo naprijed. Mislite li da je to stvarno tako? Ili, mislite li da postojeću vlast s novim izborima mogu zamijeniti bolji ili ste uvjereni da je u nas ustoličena distopija? Što se mene tiče, želim potvrditi: ‘trenutno živimo u distopijskom, postpolitičkom razdoblju, u kojem onaj tko nadzire instrumente vlasti, i tko ih kontinuirano zloupotrebljava, može vrlo dugo ostati na vlasti’. Mislite li da se hadezeovci ne pripremaju za dugačko razdoblje vladanja? Samo, mogu oni dugo vladati ali kada ‘izrone iz mutne političke vode’ vjerujem da niti njima neće biti svejedno kada shvate što su učinili zemlji i naciji.


Teško mi je gledati jednu naciju koja je odlučila izumrijeti, jednu zajednicu koja je odlučila ne mijenjati se u svijetu u kojem jedino mijenjati se znači opstanak. Ako se ne mijenjaš, izumireš. Zašto se u našoj zemlji ništa ne mijenja?


Sve kao da stoji. Samo su aktivni ‘estradni ministri’ što ih mediji love po ulicama, a oni su toliko u žurbi da u pravilu na sva pitanja novinara nude neke nebuloze kao odgovore u smislu kako je sve ‘ok’ i samo što nije pokrenuta reforma na kojoj oni ‘teško rade’. Čini mi se da se sve mijenja ali naša vlast ne, zaključuje prof. Bosanac.

Izvor :

paraf

Komentari

comments