PROF. NEDELJKO BOSANAC: “Nacija je rezignirana, jedini izlaz iz jada i bijede je u – žutim prslucima”

Dr.sc Nedeljko Bosanac redovni je profesor predstojnik Katedre za gospodarska znanja na Pravnom fakultetu u Osijeku i bavi se društvenom, ekonomskom, socijalnom, filozofskom i političkom zbiljom Hrvatske. Povodom kraja godine napisao je zanimljivu kolumnu za portal Republika čije najzanimljivije dijelove prenosimo.

“Pročitao sam da se skuplja hranu za Uljanikovce. Moj Bože! Taj javni poziv glasi: “Od hrane, najbolje je donesti paštu, rižu, brašno, palenta, šećer, ulje, marmelada, pelati, konzervirani grah, općenito hranu u konzervi, mesni doručak, riblje konzerve, instant juhe, šamponi i gelovi za tuširanje, kalodont, sapune.” Mili Bože!

Ne trebaju nam polovni zrakoploviMa, u ‘trenutku’ (np.a.): Najomiljeniji termin ministra g. Horvata/On je neprekidno u “trenutku”, a ministar vojni/ On je neprekidno u ‘sinergiji’ pomislim i na fantomske borbene zrakoplove namijenjeni vojsci s kojima bismo se od eventualne “ugroze” branili? Ne želim više niti spomenuti ministra vojnog ali želim ga obavijestiti kako, kakve i s koliko novca suvremene zemlje kupuju borbene zrakoplove? Japanska vlada je i službeno objavila da će kupiti još 105 američkih borbenih aviona F-35, povrh 42 koja su još ranije naručili, piše Defense News.

Nama ne treba eskadrila polovnih zrakoplova. Nama su potrebna samo tri(!) nova suvremena borbena zrakoplova za 10 godina pripreme i uvođenja visoko sofisticiranog znanja u zemlji. Ne da se pravimo vojno važni i snažni, a kao zemlja bogati. Ne! Ti bi zrakoplovi snažno pogurali hrvatsku pamet, tehnologiju i stvaranje novih vrijednosti. Ali? E’, u ‘trenutku’ sjetim se sadržaja knjige: “Themilitaryinpolitics”, 1971. godine (Autor: Alfred Stepan). Ministar vojni bi trebao strepiti i iščekivati: “Nekoliko izabranih dužnosnika i istaknutih članova think tank skupina supotpisala je pismo članovima američkog Kongresa i Ministarstvu pravde u kojem se poziva na otvaranje istrage zbog sumnje da se iza odluke vlade Republike Hrvatske o kupnji 30 godina starih borbenih aviona F-16 od Izraela krije korupcija teška milijardu dolara. Američke je zrakoplove Izrael dobio besplatno u okviru programa Peace Marble, stoji u priopćenju američke think tank skupine InternationalLeadersSummit”, navodi Index.hr.

Sjetim se i činjenice da je prije 40 godina Kina je predstavljala samo 1,8 posto svjetskog BDP-a a danas je to 15,2 posto. Zašto sada mislim na politiku propuštenih šansa za rast i razvoj Hrvatske. U ‘ trenutku’ sam se utješio porukom Charlesa Bukowski: “Mrzim što sve primijetim, pa ne mogu uživati u zabludama kao sav normalan svijet.” Nisam jedini!? Eto i g. Nenada Porges: “Ovo bezlično i bezidejno stanje u kojem se svi nemoćno koprcamo odgovara jedino onima koji uredno i sigurno primaju nezarađene plaće i mirovine, od uhljeba javnih tvrtki, partitokracije lokalne i državne uprave, crkvenjaka, bespotrebnih visokih učilišta , do lažnih i izmišljenih branitelja, a po svemu se sudeći svi oni razmnažaju kao zečevi i čine većinu….dokide……a ne bu dugo.”

Dobro jutro predsjednice!

Zamislite koliko mora da je teško predsjednici razumjeti da živi u državi na čijem je ona vrhu, a u kojoj ne funkcionira pravosuđe. Kaže predsjednica: “Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem.” Držim da predsjednica ima problem. Dalija Oreškivić: “Ona je sada kao da je probuđena iz nekog sna, sad je reagirala, a šutjela je kada je trebalo podržati Istanbulsku konvenciju, kada se to od nje očekivalo da će, s obzirom na njen položaj i ovlasti, stati uz žene.” Dobro jutro predsjednice!

I na kraju, 2018. godine pokušao sam zapaziti i napisati uzrok politike čiji je rezultat rada nazadovanje zemlje i nacije ali i mjesto premijera i Vlade u tom procesu. Odustao sam da ne bih koristio grube riječi. Kad, slučajno pročitam na facebooku sjajni opis od g. Tomislava Klauški: “Plenkovićeva vlast ovisna je o izdaji i ucjeni u Saboru, njegov opstanak u Zagrebu temeljen je na trgovini i šovinističkim ispadima.” Na novinarskom božićnom domjenku što ga je priredio premijer g. M. Bago je rekao: “Što mi od vas možemo očekivati u godini koja dolazi? Dijelim mišljenje svih kolega – ništa.”

Koji je smisao ove države?Iznimno ću dometnuti da je Vlada odlučila iduće godine odobriti 65.100 radnih dozvola stranima radnicima. Naši ljudi otišli, drugi dolaze? Krinka na djelu?! Koji je smisao ove države? Uvozimo radnike da bi u tvrtkama koje smo prodali strancima radili stranci, rekao je sindikalac Krešimir Sever. Suglasan sam! Toliko je teških i neriješenih problema, a u 2019. godinu i preneseni pojedinačni i teški kao što su Agrokor, Petrokemija, Rafinerija Sisak, Uljanik 3 Maj, granica na Savurdiji i drugo kao što je pravosuđe, SMS, obrazovanje, zdravstvo, strani radnici, migranti i etc., da premijer i Vlada nemaju mogućnost napraviti i završiti društvene strukturne reforme prije novih izbora. Nacija je rezignirana. Ali, nije izlaz u potpunoj rezignaciji. Izlaz je u “žutim prslucima” zbog jada i bijede hrvatske politike i poradi nazadovanja na hrvatski način, zaključuje Bosanac za portal Republika.

Izvor :

paraf

Komentari

comments