Provjerite što Google zna o vama: Evo kako to obrisati i spriječiti Google da vas prati

Vodimo vas detaljeno prema cilju zaštite privatnosti i vaše anonimnosti na internetu

Upotrebljavate li Gmail, Google Maps, YouTube, Googleovu tražilicu, Chrome? Posjedujete li Android mobilni telefon? Ako je na većinu ovih pitanja odgovor potvrdan, tada najveća tehnološka kompanija zasigurno zna puno o vašim navikama u online prostoru i šire. No, ne očajavajte…

Sve što Google zna o vama može se utvrditi zahvaljujći višegodišnjoj borbineumornih aktivista, ali i raznih mjerodavnih institucija. Ujedno, sve što Google zna o vama može se ukloniti, ali i spriječiti da se išta više prikuplja. Barem, donekle.

Da biste naučili kako doći do informacija o tome što je Google prikupio o vama te kako to možete obrisati, otkrit ćemo vam u ovom tekstu.

  1. Prije svega, doznajte što Google zna o vama. To možete otkriti odlaskom na Googleovu kontrolnu ploču (eng., Dashboard). Ujedno, na njoj možete preuzeti sve podatke koje Google ima o vama. A ima vašu kućnu adresu, povijest lokacija po datumu, sve Googleove usluge i proizvode kojima se služite i koliko često… Nema čega nema!

No, treba znati, kad preuzmete podatke, ne možete ih obrisati, već samo imati kao rezervu u slučaju da ostanete bez svega ili zatrebate neke detaljne informacije.

O tome kako obrisati podatke u nastavku…

  1. Sad kad znate što Google zna o vama, vrijeme je da to uklonite. Ali, postoji “kvaka”, to se može samo ako ste prijavljeni na Googleov račun. Dakle, dovoljno je prijaviti se na Gmail i s njega ili početne stranice Googleove tražilice pristupiti računu.


3. 

  1. Na ovom prozoru ne samo što možete kliknuti na “My Acitivity” pa pristupiti podacima i nastaviti s njihovim brisanjem već možete i zaustaviti daljnje praćenje. No, potrebno je znati, neke aplikacije ne mogu raditi ako određene stavke s “ON” postavite na “OFF”.
Vidi još:  GOOGLE SE OGLASIO: Evo koja je sudbina naših aplikacija na mobitelima marke Huawei

  1. Aktivnost koja je zabilježena može se brisati stavku po stavku ili po danima, što je zgodno onima koji ne bi željeli ukloniti sve. Tako mogu zadržati personalizirani Googleov račun.

 

  1. A ovako možete obrisati SVE.

  1. Na kraju, ako vam nije dosta obrisati sve, ako vam nije dosta isključiti automatsko prikupljanje podataka, možete još uključiti i automatsko brisanje svih podataka. Evo kako:


8. 

9. 

  1. Naravno, na kraju priče postoji “kvaka”. Podaci se automatski brišu ne odmah kad se prikupe nego nakon najmanje tri mjeseca. To se odabere i zatim stisne “Next”.  Dakle, oni koji najviše drže do svoje privatnosti i anonimnosti ipak moraju cijelu “stvar” obaviti ručno…

Izvor :

vijestirtl

Komentari

comments