PRVO JE USPOSTAVIO VLAST NAD CIJELIM SVIJETOM, A SADA PROVODI DIKTATURU! Google zabranio kompaniji Huawei korištenje njihovih aplikacija

 Američki Google čiji je mobilni sustav Android ugrađen u ogroman dio pametnih telefona u svijetu, objavio je u nedjelju da počinje otkazivati suradnju kineskom Huaweiju 

Huawei koji se nalazi među kompanijama koje Washington ocjenjuje opasnima za nacionalnu sigurnost.

Huawei će tako izgubiti pristup Googleovim aplikacijama i uslugama, poput Gmaila, Google Play Storea i drugih. Ta se informacija tiče novih korisnika, dok će trenutni korisnici Huaweijevih pametnih telefona s Google aplikacijama moći i dalje koristiti te aplikacije, kao i skidati nova ažuriranja za te aplikacije.

U jeku trgovinskih tenzija s Pekingom, Donald Trump zabranio je prošli tjedan američkim kompanijama da trguju sa stranim telekomunikacijskim tvrtkama koje su procijenjene kao opasne za nacionalnu sigurnost. To je mjera koja je prije svega ciljala Huawei, kineski telekomunikacijski gigant.

Tvrtka se nalazi na popisu sumnjivih kompanija koji je izradilo ministarstvo trgovine, a s kojima se ne može surađivati bez zelenog svjetla američkih vlasti. Google je objavio da se uskladio s tom uredbom i da “razmatra implikacije te odluke”.

O prilično radikalnom potezu Googlea u ponedjeljak ujutro oglasili su se iz Huaweija priopćenjem za medije koje je vrlo oprezno intonirano.

  • Huawei je dao značajan doprinos razvoju i rastu Androida širom svijeta. Kao jedan od ključnih globalnih partnera Androida, blisko smo surađivali s njihovom platformom otvorenog koda kako bismo razvili ekosustav koji je koristio i korisnicima i industriji.

Huawei će nastaviti pružati sigurnosna ažuriranja i usluge nakon prodaje svim postojećim Huawei i Honor pametnim telefonima i tabletima, kako onima koji su prodani tako i onima koji su na zalihama.

Nastavit ćemo s izgradnjom sigurnog i održivog softverskog ekosustava kako bismo svim korisnicima globalno pružili najbolje iskustvo – stoji u priopćenju kineske tvrtke. Nadalje, Huawei podsjeća i na službene izjave Googlea i Androida povodom nastale situacije.

Google je tako rekao da će za korisnike njihovih usluga Google Play i Google Play Protect i dalje funkcionirati na postojećim Huawei uređajima, dok su iz Androida poručili da se pridržavaju svih zahtjeva američkih vlasti. I oni su dodali da će usluge kao što su Google Play i sigurnosne usluge Google Play Protect i dalje funkcionirati na postojećim Huawei uređajima.

Što ta odluka zapravo znači za sve korisnike koji imaju mobitele tog kineskog proizvođača?

Google je u nedjelju izazvao pravi potres na tržištu smartphonea kad je donio odluku o prekidu suradnje s kineskim tehnološkim divom Huaweijem u području prijenosa hardwarea, softwarea i svih tehnoloških usluga, osim onih čije “open source” licence određuju da su dostupne u javnoj domeni.

No, to ne znači da trenutni korisnici Huaweijevih smartphonea i ostalih uređaja trebaju paničariti. Kako navodi Reuters, oni će i dalje moći koristiti, ažurirati i skidati aplikacije preko Googlea, rekao je glasnogovornik američke tehnološke kompanije.

  • Za korisnike naših usluga Google Play i zaštite iz Google Play Protecta te usluge će i dalje funkcionirati na Huaweijevim uređajima – rekao je glasnogovornik.

Dodatne detalje nije otkrivao, samo je kazao da se razmatraju implikacije odluke koja je donesena.

No, problem nastaje za korisnike budućih modela i verzija Huaweijevih pametnih telefona – oni koji će i dalje koristi operativni sustav Android izgubit će pristup Google Play Storeu, Gmailu i YouTubeu, kao i internet pregledniku Chrome.

  • Huawei će moći koristiti samo javno dostupne verzije Androida i neće imati pristup Googleovim servisima i aplikacijama – rekao je izvor iz Googlea za Reuters.

iz Androida su na Twitteru također potvrdili da će usluge Google Playa i Google Play Protecta i dalje funkcionirati za postojeće korisnike.


(jutarnji.hr)

82683cookie-checkPRVO JE USPOSTAVIO VLAST NAD CIJELIM SVIJETOM, A SADA PROVODI DIKTATURU! Google zabranio kompaniji Huawei korištenje njihovih aplikacija
Izvor :

nsp

Komentari

comments

Vidi još:  SLUŠAJU LI NAS PUTEM MOBITELA?