Prvo zbog ustašluka dobio nogu na Z1, a sad će slaviti Pavelića kod pravoslavne crkve

DESNIČARSKA organizacija “Projekt Velebit” donedavnog voditelja Z1 televizije, Marka Juriča, pripremila je za petak, 6. siječnja novu provokaciju, ovaj put usmjerenu prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi, čije svećenike i vjernike namjerava uznemiravati tokom pravoslavnog Badnjaka.

Crkva mu baš i nema vjernika

Dok se u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na zagrebačkom Cvjetnom trgu toga dana budu održavali vjerski obredi, Juričeva organizacija planira u neposrednoj blizini, u prizemlju desetak metara udaljenog šoping-centra “Cvjetni”, upriličiti vjerski obred nepriznate Hrvatske pravoslavne crkve (HPC), osnovane prije nekoliko godina po uzoru na istoimenu crkvu koju je 1942. utemeljio ustaški režim Ante Pavelića.

Kako je najavljeno na nizu desničarskih i proustaških internetskih portala, Projekt Velebit i HPC održat će u 12 sati javni obred Bogojavljenja, odnosno velikog posvećivanja vode, koji će predvoditi Aleksandar Ivanov, “po milosti Božjoj arhiepiskop hrvatski i cijele Hrvatske pravoslavne crkve”.

Budući da Aleksandrova nepriznata crkva baš i nema vjernika, može se očekivati da će, kao i na ranijim obredima koje je u posljednje vrijeme predvodio, njegovu publiku činiti uobičajena skupina “za dom spremnih” hrvatskih desničara s Juričem na čelu. Iako je u obavijesti HPC-a najavljeno da će se obred održati u šoping-centru ‘Cvjetni’, tamo nemaju o tome nikakvih saznanja.

Iz “Cvjetnog” ne znaju ništa o tome

“To mi je prvi glas, ne znamo ništa o tome”, kazao je Krešimir Horvatinčić iz marketinškog odjela centra ‘Cvjetni’, pitajući se radi li se o nekakvoj provokaciji, prenosi portal Novosti.

Moguće je da Jurič i ‘arhiepiskop’ Aleksandar planiraju održati obred pred ulazom u šoping-centar, kako bi time izravno ometali pristup Sabornoj crkvi SPC-a, ali ni u Policijskoj upravi Zagrebačkoj, nisu u tom trenutku imali nijedan prijavljeni skup na Cvjetnom trgu koji bi se održavao 6. siječnja.

Iz zagrebačke Srpske pravoslavne crkve najavu Projekta Velebit i HPC-a nisu htjeli komentirati, ali su potvrdili da će se istoga dana, na pravoslavni Badnjak, u njihovoj Sabornoj crkvi održavati bogosluženja.

Prvi obred nakon NDH

Na internetskim stranicama Projekta Velebit, u obavijesti koju potpisuje Juričev suradnik Dinko Dedić, piše da je to “prvi javni obred Hrvatske pravoslavne crkve u centru Zagrebu nakon 72 godine”, na koji se pozivaju svi kršćani, Hrvati pravoslavne i katoličke vjeroispovijesti i drugi koji im se žele pridružiti “u ovom jedinstvenom trenutku povratka hrvatskog pravoslavlja tamo gdje mu je i povijesno mjesto, u središte hrvatske metropole”.

Mjesto na koje oni žele vratiti “hrvatsko pravoslavlje” je dakle Saborna crkva SPC-a koju su ustaške vlasti preotele nakon što je po uspostavi NDH zakonski zabranjena upotreba naziva “srpsko-pravoslavna vjera”, izvršen opći progon pravoslavnog svećenstva i zapljena cjelokupne crkvene imovine.

Kada se Pavelić 1942. godine, zbog neuspjeha politike forsiranog pokatoličenja, odlučio na osnivanje vlastite, Hrvatske pravoslavne crkve, upravo je u otetoj Sabornoj crkvi kao zagrebački mitropolit bio ustoličen ruski izbjeglica Germogen, koji se stavio na raspolaganje njegovom režimu.

Propašću Pavelićeve države Germogen je osuđen na smrt i HPC je prestao postojati, no ideja o njegovoj obnovi oživjela je 1990-ih u proustaškim krugovima, a najviše ju je gurao Ivo Matanović, osnivač zadarske Udruge hrvatskih pravoslavnih vjernika.

Još se nisu registrirali kao vjerska zajednica

Unatoč svim tim aktivnostima i podršci nacionalističkih krugova, HPC se dosad nije uspio registrirati u Hrvatskoj kao vjerska zajednica. Podrška obnovi HPC-a bila je i jedna od programskih stavki predizborne koalicije POMAK, koju su činili HSP, HČSP, Obiteljska stranka i Akcija za bolju Hrvatsku, a predsjednik Obiteljske stranke, odvjetnik Mate Knezović, angažiran je na tome i posljednjih mjeseci. Ministarstvo uprave zatražilo je naime da HPC preda popis vjernika, a kako vjernika nema, Knezović je u listopadu 2016. putem interneta razaslao obrazac moleći ‘vjernike i sve prijatelje pravoslavlja’ da se u njega upišu.

Platforma za grupiranje desničara

Sada je, čini se, pokroviteljstvo nad projektom HPC-a preuzeo Juričev Projekt Velebit, koji je zamišljen kao platforma za grupiranje svih desničarskih inicijativa. Sam Jurič u svojoj je emisiji ‘Markov trg’ na televiziji Z1 promovirao ‘arhiepiskopa’ Ivanova koncem 2014., a osobno se proslavio kada je početkom 2016. u istoj emisiji napao SPC, kazavši da na Cvjetnom trgu stoluju ‘četnički vikari’ skloni klanju. Kada je Z1 televizija zbog toga kažnjena trodnevnim gašenjem programa, zajedno s kolegom Velimirom Bujancom organizirao je desničarski marš na Agenciju za elektroničke medije, prilikom kojeg je Zagrebom odjekivao ustaški pozdrav. Jurič je otkaz na Z1 televiziji dobio tek prije desetak dana, nakon što je ustaški pozdravio i u svojoj emisiji, a sada se, preko Projekta Velebit i HPC-a, ponovno vraća ustaškim provokacijama protiv SPC-a, prenosi portal Novosti.

Izvor :

Index.hr

Komentari

comments